Mainos
Mainos

3.12. Elokuva pyörii päässä koko ajan

Kolmatta elokuvaansa valmisteleva ohjaaja Dome Karukoski on kiireinen mies. Elokuvia tulee putkeen ja uusimmassa ovat jälleen pääosissa nuoret.

Kielletyssä hedelmässä kaksi ankaran kristillisesti kasvatettua maalaistyttöä lähtee seikkailemaan pääkaupunkiin, ja he kohtaavat Helsingin humun.

Dome Karukoski kertoo tekevänsä elokuvia, joissa ihmiset hyppäävät uusiin kuvioihin ja outoihin arvomaailmoihin. Tummien perhosten kodissa nuori päähenkilö joutuu poikakotiin eristetylle saarelle. Tyttö sinä olet tähti -elokuvassa porvariskodin tyttö heittäytyy köyhän räppäripojan kyytiin.

Vapaa-aikanaan Karukoski toimii salibandy-treenarina. Elokuvissaan ohjaaja puhuu mielellään suomalaisesta melankoliasta.

Lapsuutensa Kyproksella viettänyt Dome ihmettelee häpeää - taakkaa, jota puhumattomat suomalaiset usein kantavat. Häpeän teema on vahvana myös Tummien perhosten kodissa, jonka päähenkilö kantaa mukanaan lapsuutensa traumaa.

Vaikka jurous on Suomessa hellittänyt, ja ovet Eurooppaan avoimemmet kuin ennen, ohjaaja haluaisi elokuvillaan vähentää synkkyyttä ja antaa ihmisille toivoa mennä läpi kovistakin paikoista.

Dome Karukoskelle koko elämä on pelkkää leffaa. Kuvat sujahtelevat päähän kaikkialla. Domen kamerasilmä zoomaa ihmistyyppejä, värejä, valoja, rakennuksia - nopeasti ohikiitäviä tilanteita. Tajuntaan uivista kuvista hän ei pääse irti kuin tietokoneen ääressä. Pari tuntia peliä ruudulla rauhoittaa mielen hetkeksi pois elokuvasta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme