Mainos
Mainos

3.12. Merirosvoja vaikea pysäyttää

Somalian merirosvoista on tullut merenkululle kiusallinen riesa. Kun merirosvot kaappasivat pari viikkoa sitten Sirius Star -tankkerin, he nostivat panokset sodassa meriherruudesta varsin korkealle. Lastin arvo on 100 miljoonaa dollaria.

EU on juuri käynnistämässä merirosvojen vastaista Atalanta-operaatiota, jota jo etukäteen on moitittu liian pienimuotoiseksi. Somalian rannikolle aiotaan lähettää kymmenkunta alusta vartioimaan valtavaa merialuetta, jonka merirosvot tuntevat läpikotaisin.

-Somalialla on rantaviivaa lähes 4000 kilometriä. Sellaisen alueen vahtiminen vaatisi valtavan kaluston, sanoo Merenkulkulaitoksen meriturvallisuuspäällikkö Tuomas Routa.

Alueella toimivien eri maiden alusten pitäisikin pystyä tekemään yhteistyötä. EU:n laivojen lisäksi Somalian rannikolla vartioi muun muassa venäläisaluksia.

-Tilanteen ratkaisemiseksi on käytettävä paitsi puolustuksellisia ratkaisuja, myös poliittisia ratkaisuja. Meidän on pystyttävä tekemään kansainvälistä yhteistyötä, Routa painottaa.

Järjestäytynyttä rikollisuutta

Somalian merirosvojen toimintaa pidetään ammattimaisena rikollisuutena. Kun merirosvot hyökkäävät tankkereille, heillä on käytössään pieni kumivene. Se on todennäköisesti laskettu merelle tukialukselta. Merirosvot tuntuvat myös tietävän, minkä aluksien kimppuun kannattaa hyökätä.

International Maritime Organization IMO pitää parhaillaan kokousta Lontoossa. Keskustelun aiheena on meriturvallisuus.

-Vaikka merirosvoutta on aina ollut, ja merirosvous kaikkialla muualla maailmassa on vähentymässä, niin Somaliassa rosvouksessa on selkeä, voimakas kasvu. Tilanteen ratkaiseminen vie aikaa, Routa toteaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme