Mainos
Mainos

3.12. Omakotitalojen hintakupla puhkeamassa

Mitä saa 230 000 eurolla? Suuresta osasta Suomea mukavan omakotitalon ja Helsingistä yksiön tai pari. Toisaalta tuo summa voi olla myös tinkimisvara yhdestä helsinkiläisestä omakotitalosta.

Omakotitalojen hinnat ovat nousseet ympäri maata voimakkaasti viime vuosina. Kovan kysynnän myötä asuntojen hintapyynnöt ovat kohonneet pilviin.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtajan Matti Inhan mielestä omakotiunelmia onkin kaupiteltu reippaaseen ylihintaan.

-Näin se vähän on. On kymmenen - kaksikymmentä vuotta vanhoja taloja, joille ei ole kovin ihmeellisiä peruskorjauksia tehty, ja silti hintapyynnöt ovat todella korkeita. Silloin myös hintojen laskuvaraa on aika paljon ja siinä on vähän tuulen tuomaa niissä hinnoissa, Inha sanoo.

-Eivät ne varmaankaan alennusmyynnillä mene, mutta siellä tapahtuu kyllä suurempaa hintakorjausta kuin asunnoissa keskimäärin, Inha povaa.

Kiinteistöjen kauppahintarekisteri paljastaa omakotitalojen todelliset kauppahinnat. Niissä on tänä vuonna Helsingissä ollut keskimäärin yli 10 prosentin ero kiinteistöjen pyyntihintoihin. Euroissa hintapyynnön ja toteutuneen kauppahinnan ero on usein kymmeniätuhansia euroja, joissakin tapauksissa vielä paljon enemmän.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme