Mainos
Mainos

3.3. Arkkipiispaehdokkaat läpivalaisussa

Suomen evankelisluterilaiseen kirkkoon ollaan valitsemassa taas sitä suurta sanojaa, uutta arkkipiispaa. Virassa 12 vuotta palvellut Jukka Paarma jää eläkkeelle, ja karsintakierroksen jälkeen ehdolla on kaksi toisistaan piristävästi erottuvaa ehdokasta.

Helsingin yliopiston dogmatiikan eli kristillisen opin tutkimuksen professori Miikka Ruokanen on mediassa hyvin uiva, vuolassanainen pappi, joka ei hyväksy kirkon sanoman liberalisoimista.

-Elämän kirkossa pitäisi iloisempaa, mutta uskomme perusteet on annettu 2000 vuotta sitten. Niitä ei pidä maailmanmenon mukaan muutella, linjaa Ruokanen.

-Vaikka kirkosta eroaminen on huolestuttava ilmiö, kirkon ei pidä lähteä tekemään mitään temppuja ihmisten houkuttelemiseksi. Kirkon on vain osattava vakuuttaa ihmiset perusasioista: Sanoma armollisesta Jumalasta on elämää kantava voima, sanoo Ruokanen 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

Uskon sanoma ja ihmisten arkipäivä

Turun hiippakunnan nykyinen piispa Kari Mäkinen on maltillinen kansankirkon mies, jonka mukaan kirkon vastuunkantajien pitää koko ajan miettiä sitä, miten uskon sanoma vastaa ihmisten arkipäivän tarpeisiin.

-Jos kirkossa pohdimme, miksi ihmiset eivät halua enää olla jäseniä, ongelma on yhteinen eroavan jäsenen kanssa. Pappi ei voi ulkopuolelta katsellen sanoa, mikä elämässä on oikein tai väärin, lausuu Mäkinen.

Mäkinen on ulkoisesta varovaisuudestaan huolimatta hyvinkin syvän kriittiinen ajattelija.

-Emme voi ymmärtää kaikkia kristinuskon mysteereitä, mutta saamme olla mukana hyvin tärkeässä perinnössä. Kaikkeen ei voi vastata, mutta kristitty saa silti olla - kastettuna kirkon jäsenenä, pohtii Mäkinen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme