Mainos
Mainos

3.3. Tilastomies toivon tuojana

Kun Unicef ilmoitti ruotsalaisen professorin Hans Roslingin vierailusta Helsinkiin, luentosali oli varattu hetkessä viimeistä paikkaa myöten. Yksi ulosjäänyt jopa soitti itkuisen puhelun järjestäjälle ja aneli sisäänpääsyä.

Jotkut pitävät Hans Rosling on maailman parhaana luennoitsijana. Yhdysvaltalainen Foreign Policy -lehti on rankannut hänet nykyajan sadan suurimman ajattelijan joukkoon.

Rosling kyseenalaistaa pinttyneet käsityksemme maailmasta.

Hän säntäilee videotaulun edessä, vyöryttää ja tulkitsee tilastoja energisesti ja hauskoin sanakääntein. Yleisö kuuntelee keskittyneesti, hirnuu välillä naurusta ja antaa väliaplodeita.

Yksi Roslingin keskeisiä ajatuksia on se, että lapsikuolleisuuden alentaminen vähentää väestönkasvua. Tilastojen mukaan perhekoot ovat pienentyneet eri maissa samaan aikaan, kun lapsikuolleisuus on vähentynyt.

Perhekoon pienentäminen edellyttää muun muassa sitä, että uskonnolliset johtajat sallivat perhesuunnittelun. Rosling muistuttaa, että ei ole kulunut kauan aikaa siitä, kun ruotsalainen luterilainen kirkko vastusti kondomien käyttöä.

-Jos me onnistuimme luterilaisen kirkon kanssa, sama onnistuu missä hyvänsä. Älkää siis huolehtiko uskonnollisista johtajista, Rosling naurahtaa.

45 minuuttia näyttää tilastomiehen elementissään.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme