Mainos
Mainos

3.4. Kiistely Lähi-idässä sodan partaalla

Aloitamme tämän 45minuuttia-lähetyksen historiallisella kohtaamisella. Studiossa olivat muutama tunti sitten Palestiinalaishallinnon edustaja Suomessa ja Israelin Suomen suurlähetystön korkein edustaja nyt, kun suurlähettiläs itse on matkoilla. Tämä on ensimmäinen kerta kun maiden viralliset edustajat suostuvat keskustelemaan Suomessa Lähi-idän kriisistä yhdessä julkisesti. Koko ajan paheneva tilanne Länsirannalla sai viileän diplomaattisen pinnan säröilemään.

Katso keskustelu tästäHyvää iltaa molemmille. Aloitan esittämällä hankalan kysymyksen. Mihin Israel pyrkii tämänhetkisellä sotilaallisella hyökkäyksellään?

Vastaajana Israelin suurlähetystön vt. päällikkö, lähetystöneuvos Raphael Morav:
- Israelin kansa kärsii terroristi-iskuista. 400 on kuollut syyskuun 2000 väkivaltaisuuksista lukien. Olemme yrittäneet lopettaa monin tavoin väkivaltaisuudet, jotka ovat kohdistuneet meihin. Amerikkalaisten lähettiläs kenraali Zinni tuli tulitauon takia alueellemme. Israel suhtautui asiaan myönteisesti ja suostui kenraalin ehdotukseen. Reaktio tähän oli 50 uhria viikon aikana. Perheitä pyyhkäistiin maan kamaralta ja viattomia ihmisiä tapettiin ilman syytä. Meillä on oikeus puolustautua. Jokaisella valtiolla on laillinen oikeus puolustaa siviilejään.

-Tässä herra Morav viittasi terrorismiin. Miksi palestiinalaiset aloittivat itsemurhapommitukset?

Vastaajana palestiinalaisedustuston päällikkö Zuheir Elwazer:
- Ensinnäkin haluaisin kertoa, mikä on palestiinalaishallinnon virallinen mielipide. Tuomitsemme sekä israelilaisten ja palestiinalaisten terrorismin, joka kohdistuu siviileihin. Tuomitsemme Israelin harjoittaman valtioterrorin. Palestiinalaiset ja presidentti Arafat ovat tuominneet tällaiset operaatiot ja toimet. Me palestiinalaiset olemme allekirjoittaneet rauhaan tähtäävän sopimuksen israelilaisten kanssa. Enemmistö palestiinalaisista uskoo rauhaan ja ettei ole muuta ratkaisua rauhan saamiseksi kuin tämä rauhanprosessi. Siksi miehitys ei tule koskaan auttamaan. Rauhanprosessi on meidän strateginen valintamme joten voimankäyttö ja miehitys eivät ongelmaa ratkaise.

-Miksi Arafat ei lopeta itsemurhapommituksia?

Zuheir Elwazer: -Arafat on monet kerrat pyytänyt tulitaukoa. Jos puhumme palestiinalaisista viranomaisista, sellaista toimintaa ei ollut aluksi. Mediat viittaavat nyt Al-Aksa -prikaatiin ja sen kaltaisiin, jotka kuuluisivat muka presidentti Arafatille. Kun Arafat käskee palestiinalaisia lopettamaan tulitukset israelilaisia vastaan, sattuikin kuten viime joulukuussa, että hän antoi tulitaukokäskyn joka kesti yli kolme viikkoa. Javier Solana esitti tämän asian Euroopan parlamentille. Arafat antoi itse käskyn palestiinalaisille lopettaa...

-Mutta sama jatkuu edelleen?

Zuheir Elwazer: -Jos puhumme siitä miksi se vielä jatkuu... Kuten huomaamme, israelilaiset miehittävät nykyisin aluettamme ja he tappavat viatonta kansaamme. He käyttävät kaikkia aseita. Meiltä puuttuu F-16, F-15, panssarivaunut. Meillä ei ole sodankäynnin uusinta teknologiaa.

-Ovatko itsemurhaiskut siis ainoa keinonne?

Zuheir Elwazer: -Mielestäni meillä on oikeus vastustaa miehitystä. En puolusta täällä heidän toimiaan israelilaisia vastaan. Tämä on PLO:n virallinen kannanotto. Tarkoitan tässä miehityksen vastaisuutta. Meillä on oikeus vastustaa miehitystä kaikin keinoin.

-Itsemurhaiskut ovat järkyttäneet Israelia ja koko maailmaa. Palestiinalaisten puolella on tosin kolme kertaa enemmän uhreja kuin israelilaisten puolella. Uskotteko että suuret sotilaalliset operaatiot päättävät itsemurhaiskut?

Raphael Morav: -Tosiasia on, ettei kuolleita eikä uhreja olisi tullut, jos Palestiinalle tekemäämme reilua tarjousta ei olisi hylätty eikä pakolaiskysymystä jätetty ratkaisematta Jerusalemissa. Molempia tarjottiin heille heinäkuussa 2000. Arafat hylkäsi molemmat tarjouksemme. Väkivaltaisuudet eivät johda meitä minnekään. Kysymmekin mitä ajatusta on uhreilla ja marttyreillä. Ne eivät edistä uhrien eivätkä palestiinalaisten hyvää. Vain rauhan ja politiikan avulla edistytään. Olemme valmiita neuvottelemaan jo huomenna.

-Tuleeko Palestiinasta vielä itsenäinen valtio?

Raphael Morav: -Kyllä varmasti. Pääministeri Sharon on sanonut, että hän näkee edessä tämän mahdollisuuden eikä kovin kaukana nykyisyydestä. Se siintää palestiinalaisten poliittisessa horisontissa. Tosin heidän on hyväksyttävä, ettei väkivalta johda ratkaisuun. Kun Arafatia on arestinsa aikana pyydetty hyväksymään tulitauko tai lopetuttamaan väkivaltaisuudet, hän ei tee mitään. Sen sijaan hän esiintyy kameroiden edessä kynttilän valossa. Hän ei tee mitä pitää!

-Vastatkaa lyhyesti miten itsemurhaiskut lopetetaan? Mikä olisi syy lopettaa ne juuri nyt?

Zuheir Elwazer: -Miehitys on heti päätettävä. Israelin on noudatettava YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä. Israelilaisten on vetäydyttävä lähipäivinä miehittämiltään alueilta.

Raphael Morav (puhuu päälle): -Mutta ensin on oltava tulitauko! Lukekaa vaikka päätöslauselmaa! Ensin tulitauko!

Zuheir Elwazer: - Me olemme miehitettyjä! Te edustatte miehittäjien valtaa. Me olemme siviilejä. Meillä ei ole panssarivaunuja, joilla tunkeudumme siviilien sekaan kyliin ja taloihin tappaaksemme viattomia. Jopa sotilaat, jotka kuuluvat palestiinalaisten hallintoon, tulivat Palestiinan alueelle Oslon sopimuksen mukaisesti. He eivät ole terroristeja. Jos israelilaiset kärsivät terrorismista, se on Israelin asia. Heidän on löydettävä siihen ratkaisu. Israelin itsensä on lopetettava Israelin valtion harjoittama terrori. En usko että palestiinalaisilla olisi mitään toimia Israelin alueella. Toistan, että palestiinalaishallinto tuomitsee terrorismin. Tämä on virallinen kantamme.

Raphael Morav: Ikävä kyllä terrori-iskut jatkuvat. Olemme tuominneet sen. Toimiin ei ole ryhdytty.

-Kiitän, hyvät herrat. Aikamme on loppunut. Oli kiinnostavaa. Kiitos.

Lähetyksen muita aiheita:


Onko nuoriso huumehuuruissa? Masennus on todellinen sairaus. Häät, ristiäiset ja hautajaiset voi järjestää ilman pappia. Suomalaiset villiintyivät karaokesta. Tähtivieraana Kaisa Rastimo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme