Mainos
Mainos

30.9. Hengenvaara koulutiellä Afganistanissa

Afganistanissa naisten asema on viime vuosina huonontunut entisestään ja tyttöjen koulunkäynti on muuttunut erittäin vaikeaksi ja hengenvaaralliseksi.

Maassa on kahden viime vuoden aikana poltettu, pommitettu tai suljettu ainakin 650 koulua - niistä 80 prosenttia on ollut tyttöjen kouluja.

Talebanit kieltävät tytöiltä opiskelun koraanikouluja lukuunottamatta ja siksi he tuhoavat hallituksen kouluja. Lisäksi tyttöjen päälle saatetaan heittää happoa koulumatkalla ja heitä yritetään muutenkin uhkailla lopettamaan opiskelu.

Myös tyttöjen opettajien henki on vaarassa. Viime vuonna Afganistanissa tapettiin 70 opettajaa - sekä miehiä että naisia.

Vain harva nainen osaa lukea

Sitkeimmät tytöt ja opettajat jatkavat kuitenkin koulunkäyntiä - osa salaisissa kouluissa. 17-vuotias Shamsia on yksi niistä lukuisista tytöistä, jotka happoiskun jälkeenkin käyvät sitkeästi koulua. Shamsia vannoo, että aikoo jatkaa opiskelua, vaikka häntä sen takia ammuttaisiin.

Afganistanissa vain 16 prosenttia naisista osaa lukea, eikä määrä helposti nouse, jos tyttöjä vastaan hyökätään ja heidän koulujaan poltetaan.

Monilta koulunkäynti jää vähiin myös köyhyyden ja sen takia, että perinne pakottaa heidät nuorina naimisiin. Afganistanissa naisten ja tyttöjen paikka on entistä tiiviimmin kotona.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme