Mainos
Mainos

4.2. Elinsiirtojen taitajat työssään

Alle nelikymppinen Sari Kivimäki heräsi viime vuonna Helsingin kirurgisessa sairaalassa ja kuuli, että hänelle oli tehty maksansiirto. Kivimäki oli sairastunut äkilliseen maksan vajaatoimintaan, jonka syytä ei tiedetä vieläkään. Jos uutta maksaa ei olisi löytynyt parissa vuorokaudessa, Kivimäki olisi menehtynyt.

Kuka tahansa voi tarvita elinsiirtoa, mutta kaikki eivät ehdi saada sopivaa siirrännäistä ajoissa. Tälläkin hetkellä yli 300 suomalaista tarvitsisi kipeästi uuden maksan, sydämen, keuhkon tai munuaiset, mutta elintenluovuttajista on kova pula. Viime vuonna heidän määränsä väheni hälyttävän paljon.

Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti elimiensä luovutukseen kuoleman jälkeen. Silti vain harva kantaa mukaan elinluovutuskorttia, joka on selkein tapa ilmaista suostumuksensa luovutukseen. Kortti nopeuttaisi elinsiirtoa tarvitsevien auttamista ja poistaisi omaisilta päättämisen taakan.

45 minuuttia pääsi mukaan elinsiirto- ja maksakirurgian klinikan huippuammattilaisten mukaan. He käyvät tekemässä elintenirroitusleikkauksia kaikissa Suomen keskussairaaloissa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme