Mainos
Mainos

4.3. Kapellimestarina kahdella mantereella

-En ole koskaan tehnyt niin paljoa töitä kuin nyt ja olen aina tehnyt paljon töitä. Meno on mieletöntä, toteaa kapellimestari Esa-Pekka Salonen, 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

Salosella on nyt johdettavanaan kaksi orkesteria kahdella mantereella: Los Angelesin filharmonikot Yhdysvalloissa ja Philharmonia-orkesteri Lontoossa. Samaan aikaan Salosella on kesken suuri sävellystyö, joka on jo hieman myöhässä.

Mutta kun puhutaan musiikista ja orkestereista, kapellimestari innostuu.

-Philharmonia-orkesteri on hämmästyttävän nopealiikkeinen ja joustava. Sen soitossa on herkkäliikkeisyyttä ja elohopeamaisuutta, Salonen kuvailee pitkältä ajalta tuttua orkesteria. Hän aloitti Philharmonian ylikapellimestarina viime syyskuussa, mutta on johtanut sitä aina välillä koko uransa ajan.

Nyt Philharmonia-orkesterilla on edessään mittava City of Dreams -kiertue Euroopan suurimmissa kaupungeissa. Ohjelmistossa on wieniläistä musiikkia 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä. Yksi kiertueen suurista teoksista on epäilemättä Arnold Schönbergin valtava lauluteos Gurrelieder.

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen Lontoon Philharmonia-orkesterin harjoituksissa

Keväällä on edessä hyvästijättö Los Angelesin filharmonikoille, jonka ylikapellimestarina Salonen on toiminut 17 vuoden ajan. Tänä aikana hän on johtanut kaupungissa 1000 konserttia. Lähes yhtä kauan kesti kaupungin uuden konserttitalon rakentaminen - Walt Disney Hall -projekti - jonka toteuttamisessa Salonen oli keskeisesti mukana.

Esa-Pekka Salonen haluaisi nähdä klassisen musiikin osana ihmisten arkipäivää "niin kuin maitotölkki". Hänen mukaansa sekä klassinen että nykymusiikki voivat tarjota ihmiselle sellaisia syvällisiä elämyksiä, joita muualta ei saa.

-Silti elämässä on hyvä olla monta puolta: pitää olla urheilua, rockia ja niitä sinfonioita, hän kiteyttää.

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen ei oikein tiedä miten suhtautua, kun yksi merkittävä aikakausi uralla lähenee loppuaan.

-Pää on varmaan kipeä, kun viimeinen konsertti on tehty L.A:ssa. Mutta sellaistahan sattuu, hän lohkaisee hieman haikeana.

Salonen asuu jo Lontoossa, ja perhe tulee perässä kesällä. Suomeen muuttoakin mietittiin, mutta Lontoo asuinpaikkana minimoi matkustelun.

-Mulla on sellainen etiäinen, että jossain vaiheessa tulemme muuttamaan Suomeen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme