Mainos
Mainos

4.4. PKC:n Meksikon-menetelmät herättivät suurimman omistajan

45 minuuttia kertoi viikko sitten, miten suomalaisyritys toimii Meksikossa. PKC Groupin soveltama niin sanottu suojelusopimus on työtekijöiden tietämättä tehty työehtosopimus. Työntekijät eivät ole valinneet omaa ammattiliittoaan, vaan heille on kerrottu tilanteesta myöhemmin. Jäsenmaksuja ei peritä, vaan ne maksaa yritys.

45 minuuttia -ohjelman haastattelussa PKC:n toimitusjohtaja Harri Suutari myönsi että järjestelmä on suomalaisittain outo, mutta katsoi että yritys toimii Meksikon lakien mukaan.

Jutun julkaiseminen herätti yhtiön suurimman omistajan, eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen.

- Välittömästi torstaiaamuna pyysimme yritykseltä lisätietoja, kertoo Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen päällikkö AnnaHyrske 45 minuuttia -ohjelmalle. - Olemme saaneet joitain tietoja, mutta asia on kesken.

Ilmarisella tiukat kriteerit - voi jopa myydä epäeettisen yhtiön osakkeet

Hyrskeen mukaan ei riitä, vaikka jonkin yrityksen toiminta täyttäisi kansalliset normit, jos nämä ovat lievempiä kuin kansainväliset sopimukset.

- OECD:n ohjeet monikansallisille yrityksille, ILO:n työelämäkonventiot ja YK:n Global Compact -periaatteet ovat niitä, joita seuraamme, toteaa Hyrske.

Ilmarisen periaatteiden mukaan sen on mahdollista jopa luopua omistuksista yrityksissä, jotka eivät toimi eettisesti.

- Tämä ei usein ole paras tapa vaikuttaa, sanoo Hyrske kuitenkin.

- Pyrimme vuoropuheluun yrityksen kanssa parantaaksemme olosuhteita. Mutta jos tämä vuoropuhelu ei tuota tulosta, voimme luopua osakkeista. Näin on tapahtunutkin.

Sekä Suomi että Meksiko ovat ratifioineet ILO:n konvention vapaasta järjestäytymisestä. Se on työelämän yleisesti tunnustettu perusoikeus.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme