Mainos
Mainos

4.5. Hävytön, mutta hyväntahtoinen Fingerpori

Pertti Jarla on yksi niistä harvoista suomalaisista, joka elättää itsensä piirtämällä sarjakuvaa. Jarlan luomaa Fingerporia julkaistaan tusinassa lehdessä ja hänen Fingerpori-sarjakuvakirjojaan on myyty ennätysmäiset 240 000 kappaletta.

Vaikka Fingerporin maailma on perusluonteeltaan hyväntahtoinen, sarjassa seikkailee roiseja hahmoja kuten Rivo-Riitta ja itsensäpaljastelija Asko Arimo Vilenius.

- Vaikka olen kuvaavinani Fingerporia hirveän jämähtäneenä paikkana, niin silti siitä on tullut leppoisa. Siinä on vähän sellaista 80-luvun nostalgisointia. Hämmästyin itsekin, että esimerkiksi tähän kamalaan perverssiin, Asko Vileniukseen, fingerporilaiset suhtautuvat hyväntahtoisesti: "Kato, siinähän se itsensäpaljastelija istuskelee." Ja juttelee sille. Oikeastihan sitä ehkä kammottaisiin ja kutsuttaisiin poliisi.

- Fingerporissa on joku vanhanaikainen leppoisa kyllähullumeininki, mutta se ei tosiaan ole tietoista, Jarla mietiskelee.

Jarlan sanoo, että hänen tarkoituksensa ei ole ravistella lukijoita, vaan tehdä viihdettä, joka naurattaa.

- Mikään ei ole niin pyhää, ettei sitä saisi kuvata, kunhan ei tee sitä kontekstiin nähden liian törkeässä sävyssä. Minä olen häveliäänä huono piirtämään hirveätä nakuilua eli kuvissa ei ole mitään kovin rivoa. Se tulee minulta luonnostaan, että kuvat on melko kilttejä. Joku paljas takapuoli saattaa korkeintaan vilahtaa jossain, Jarla sanoo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme