Mainos
Mainos

4.5. Kreikka kuilun partaalla, Portugali käsi ojossa

Suomi on kansainvälisen huomion polttopisteessä. Portugalin velat ovat erääntymässä ja ratkaisu EU:n tukipakettiin pitäisi löytyä parin viikon sisällä.

Kansainväliset huippuasiantuntijat ryöpyttävät EU:n ratkaisua kaataa lisää rahaa vanhojen velkojen hoitoon. Heidän mielestään velkojen järjestelyyn olisi ryhdyttävä jo nyt. Erityisen epätoivoinen tilanne on Kreikalla.

Suomessa johtavat poliitikot ja valtiovarainministeriö torppaavat keskustelua ja varoittavat rajusta pankkikriisistä.

- EKP:n johtokunnan saksalaisjäsen on varoittanut velkajärjestelyn voivan aiheuttaa kriisin, joka ylittäisi mittasuhteiltaan edellisen, vuoden 2008 pankkikriisin. Silloin meiltä lähti melkein yhdessä yössä 40 000 työpaikkaa, napauttaa neuvotteleva virkamies Martti Salmi valtiovarainministeriöstä.

Kansantaloustieteen suomalaisprofessorin Pertti Haaparannan mukaan kauhukuvia liioitellaan.

- Ilman muuta, jos historiasta on jotain opittavaa. Emme me edes ole havainneet suurinta osaa näistä velkajärjestelyistä. Ne ovat olleet melkein arkipäivää 70-luvulta alkaen.

Markkinoilla velkajärjestelyyn varaudutaan jo nyt.

- Sellaisiakin pelkoja markkinoilta on luettavissa, että Kreikan velkajärjestelyä odotetaan jopa lähiviikkojen aikana, kertoo pääekonomisti Pasi Kuoppamäki Sampo Pankista.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme