Mainos
Mainos

4.5. Miljoonahoitoja yksityisellä rahalla

Robottikirurgiaa, aivojen sähköistä stimulointia, spagettikatetreja ja ydinreaktorilla annettavaa, biologisesti kohdennettua täsmäsädehoitoa. Lääketieteellisten hoitomenetelmien ja -välineiden kehitysvauhti on päätähuimaava, mutta kuka kaiken maksaa?

Kunnissa kärvistellään jo nyt vuosi vuodelta holtittomammin paisuvan sairaanhoitolaskun kanssa. Siksi julkiselta puolelta tuskin löytyy tulevaisuudessakaan maksukykyä entistä tarkemmille, mutta samalla myös merkittävästi kalliimmille hoitoinnovaatioille ja huipputeknologialle.

Sairaanhoitopiirit hakevatkin jo nyt toimintansa rahoittajia yksityispuolelta. Julkiset sairaalat ovat avanneet ovensa virkalääkäreiden yksityisvastaanotoille. Samaan aikaan erikoisala toisensa jälkeen muuttuu osakeyhtiöksi.

Erikoisalojen yhtiöittämiskehitys on tuomassa julkisen sairaalan seinien sisäpuolelle useita yhtiömuotoisia hoitoyksiköitä. Esimerkiksi Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on yhtiöitetty jo laboratorio- ja röntgenpalvelut, tekonivel- ja silmäkirurgia sekä sydänsairaudet. Yhtiöittämiskehitys on pitkällä myös muissa yliopistollisissa sairaanhoitopiireissä.

Katso Tuula Malinin juttu:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme