Mainos
Mainos

5.1. Suomi ja Aasia katastrofin jälkeen

Keskiviikkona kello 12 Suomi hiljeni kolmeksi minuutiksi kunnioittamaan Aasian hyökyaaltojen uhreja.

45 minuuttia kertaa katastrofin vaiheet ja vaikutukset eri puolilla Aasia. Kuulemme myös tuhoalueella olleiden suomalaisten kertomuksia ja kohtaamme paikallisten asukkaiden hädän. Vierailemme suomalaiskoulussa seuraamassa, miten lapsille on hyvä kertoa tuhotulvasta.

Kuulemme myös kriisiterapeuttia ja avustustoiminnasta vastaavaa.

Miten katastrofi vaikuttaa meihin suomalaisiin?

Kysymykseen vastaa studiossa kriisiterapeutti Eija Palosaari, jolla on kokemusta suuronnettomuuksien jälkihoidosta.

,

Ruotsalaisten mielestä hallitus hidasteli

Ruotsissa ollaan erittäin kriittisiä hallituksen tapaan hoitaa luonnonkatastrofin seurauksia.

Ruotsalaiset moittivat hallitusta viivyttelystä ja vastuun pakoilusta. Erityisesti on arvosteltu ulkoministeri Laila Freivaldsin toimintaa.

Kuinka kertoa hyökyaalloista lapsille?

Tsunami jätti tuhansia orpoja, joista osa on täällä Suomessa. Kotiin palasi 21 suomalaislasta ilman vanhempiaan.

Myös onnettomuuden uutisointi on vaikuttanut lapsiin. Joululomalta palannut opettaja kertoo, että lapset reagoivat uutisiin selvästi. Siksi on tärkeää, että lapsen kanssa ollaan läsnä ja puhutaan tapahtuneesta.

Mitä Thaimaassa tapahtuu nyt?

Raivaustyöt ovat käynnissä, ja matkailu halutaan elvyttää Thaimaan lomarannoilla. Toisilla alueilla vallitsee edelleen täystuho.

Toimittajamme Merja Sundström kertoo, miten Thaimaa ponnistelee kohti normaalia elämää.

Katastrofin koko kuva

Vaikka suomalaisten päähuomio on kohdistunut Thaimaahan, tsunamin vaikutukset levittyvät Intian valtameren kaikille reunoille.

Avustustyöntekijät ponnistelevat kellon ympäri saadakseen apua perille syrjäisimmille tuhoalueille. Arviolta viisi miljoonaa ihmistä on menettänyt kotinsa ja puoli miljoonaa on loukkaantunut. Tämä vastaisi sitä, että kaikki suomalaiset menettäisivät kotinsa ja kaikki helsinkiläiset olisivat vammautuneet.

Meneillään on kaikkien aikojen suurin YK:n avustusoperaatio toisen maailmansodan jälkeen.

Kenelle apu menee?

Avustushelikoptereita vastassa on yleensä vahvoja nuoria miehiä. Kenelle ruoka ja vaattet oikein menevät?

Luonnonvoimat iskevät pahimmin kaikkein köyhimpiin. Tavoittaako apu heidät? Entä kuinka kauan kansainvälinen yhteisö jaksaa jatkaa avustustoimintaa?

Kysymyksiin vastaa studiossa Kirkon ulkomaanavun johtaja Antti Pentikäinen.

,

Muistakaa myös Sri Lankaa

Sri Lanka on köyhä maa. Huolena onkin, riittääkö kansainvälistä apua myös sinne. Apua on jaettu paikallisissa temppeleissä, mutta on ensiarvoisen tärkeää, että apu jatkuu riittävän kauan.

Asiasta muistuttaa Pentti-Oskari Kangas, joka on tehnyt kymmenen vuotta kummilapsityötä tuhoalueella sijaitsevassa Hikkaduwan kylässä. Nyt Kangas auttaa tsunamin uhreja.

Autio ranta

-Millä maksamme talon lainat ja elätämme lapset? Näin kysyvät thaimaalaisen rantakylän asukkaat, joilta hyökyaalto vei kaiken.

Tuhotulvan autioittamalla hiekkarannalla oli ennen seitsemän ravintolaa, joista moni sai elantonsa. Nyt rannalla törröttää muutama parrunpää, eikä kukaan halua mennä sinne.

Läheisten poismeno on järkyttänyt henkiinjääneet. Lapset ovat puhumattomia ja osa aikuisista apaattisia. Ihmiset kulkevat hämmentyneinä maisemassa, joka ennen oli tuttu. Nyt siihen pitää sopeutua uudestaan.

Tukikonsertti sunnuntaina

Monet taiteilijat ovat päättänneet antaa panoksensa Aasian katastrofin uhrien auttamiseksi.

Sunnuntaina järjestetään hyväntekeväisyyskonsertti Espoossa. Apua Aasiaan -tapahtumassa esiintyvät mm. Paula Koivuniemi, Hanna Pakarinen, Jani Wickholm, Hector, Sakari Kuosmanen ja Timo Rautiainen. Illan bändinä soittaa Lenni-Kalle Taipaleen orkesteri.

MTV:ssä keräyspuhelimiin ovat saamaan aikaan vastaamassa eturivin poliitikot, kuten pääministeri Matti Vanhanen. Tuotto menee lyhentämättömänä Suomen Punaiselle Ristille.

Timo Rautiainen on yksi Espoon Areenalle sunnuntaina nousevista muusikoista. Keikkalla on kaverina Sakari Kuosmanen. Apua Aasiaan -konserttiin Rautiaista pyydettiin viime viikonvaihteessa ja vastaus oli selvä:

-Jos siitä on apua, niin tottakai lähden.

Aistivatko norsut vaaran?

Thaimaassa sattui jotakin merkillistä merenalaisen maanjäristyksen aikoihin. Norsut alkoivat itkeä. Myöhemmin ne pakenivat kohti vuoria, ja muutamat selässä istuneet ihmiset pelastuivat hyökyaallolta.

Ilkka Koivisto tuntee eläinten käyttäytymistä. Hän toimi aikanaan pitkään Korkeasaaren eläintarhan intendenttinä.

Koiviston mukaan että norsut kuulevat ääniä, joita me ihmiset emme kuule. Maanjäristyksen ääni saattaa kuulostaa norsun korvaan vieraalta, hirmuisen isolta norsulaumalta, jota pitää paeta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme