Mainos
Mainos

5.10. "Rakastuin palavasti teatteriin"

- Abiluokalla oli edessä päätöksen tekeminen, mitä ryhtyisi opiskelemaan. Olin näytellyt alakoulusta lähtien, mutta Kallion ilmaisutaidon lukiossa haaveena oli vielä kirjailijan ammatti. Kun sitten annoin itselleni luvan ajatella teatteria, tunne oli sanoinkuvaamaton. Kuin olisin rakastunut päätäpahkaa, kuvailee 28-vuotias näyttelijä Krista Kosonen.

Kosonen pääsi ensi yrittämällä Teatterikorkeakouluun ja valmistui kaksi vuotta sitten.

Muutamassa vuodessa säteilevän kaunis Kosonen on noussut yhdeksi suosituimmista suomalaisnäyttelijöistä. Rooleja on riittänyt niin näyttämöllä, elokuvissa kuin televisiossakin.

Viikonloppuna ensi-iltaan tulee Joona Tenan ohjaama elokuva Syvälle salattu, jossa Kosonen esittää Julia Mannerlaa, stressaantunutta yksinhuoltajaäitiä ja juristia. Psykologinen trilleri käsittelee ihmisuhteisiin liittyviä traumoja.

Ammatillinen itsetunto kunnossa

- Minulla on aika hyvä ammatillinen itsetunto, mikä johtuu vain siitä, että pyrin tekemään aina parhaani. Se ei kyllä tarkoita sitä, että itse ajattelisin olevani erityisen hyvä. Mutta kun olen saanut viime vuosina tehdä paljon rooleja, niin se kasvattaa itsetuntoa. Niin yksinkertaista se on, Kosonen pohtii.

Krista Kosonen on mukana Klikkaa mua -sarjassa ja myös uudessa viihdesarjassa Moska. Se kertoo juorulehden armottomasta maailmasta. Sinne pestautuu untuvikko valokuvaaja, Kososen esittämä Raita Halikko. Kyyninen toimittaja Kutemajärvi, Juha Veijonen, on Halikon työpari.

Krista Kosonen on onnellinen saatuaan roolin Sofi Oksasen romaaniin perustuvassa Puhdistus-elokuvassa. Sitä kuvataan parhaillaan Virossa. Kosonen esittää Aliide Truden siskoa Ingeliä.

- On todella jännittävää olla sellaisessa elokuvassa, josta kaikilla on jokin käsitys, minkälainen siitä pitäisi tulla. Luin itse romaanin heti kun se oli ilmestynyt ja pidän sitä yhtenä viime aikojen merkittävimmistä kotimaisista kirjoista, sanoo Kosonen.

Toinen teatterikoulu

Krista Kosonen teki todellisen läpimurtonsa viime vuonna Turun kaupunginteatterissa Anna Karenina -näytelmässä. Näytelmä ja Kosonen saivat kiittävät kritiikit.

Arvostettu ukrainalaisohjaaja Andryi Zholdak pisti ohjaustyylillään kuitenkin Kososen koville.

- Kaikki piti tehdä harjoituksissa äärimmäisen nopeasti ja Andryin ohjauksista ei keskustella. Hän on äärimmäisen autoritäärinen. Mutta Anna Kareninaa pidän toisena teatterikoulunani, sillä sain paljon lisää reaktionopeutta, arvioi Kosonen.

Kysyttäessä mitkä ovat hyvän näyttelijän ominaisuudet, Kosonen miettii hetken.

- Mielestäni ne ovat herkkyys, lapsenmielisyys ja suuri sydän. Näyttelijällä pitää olla kyky nähdä lapsenomaisesti, eläytyä ja innostua, summaa Kosonen.

Katso Pekka Niemiahon juttu:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme