Mainos
Mainos

5.10. Suosiota ei saa ryöstöviljellä

Yö-yhtye aloitti 30-vuotiskiertueensa Tallinnasta viikonloppuna. Yön matkassa on kaikki nämä vuodet pysynyt Epe Helenius, Poko Rekordsin toimitusjohtaja.

Hän pitää yhtyeen ensimmäisenä onnenpotkuna sitä, ettei Yö voittanut vuoden 1982 rockin SM-kisoja.

- Tuohon aikaan SM-kisan voittajat saivat kohtuuttoman paljon julkisuutta. Siinä olisi voinut pilata keskeneräisellä jutulla oman maineensa, Helenius sanoo.

Yö tuli kilpailussa kolmanneksi 22 Pistepirkon ja vantaalaisen JSS-yhtyeen jälkeen.

Teini-ikäisissä porilaispojissa oli yllin kyllin kaitsemista uran alkuvuosina. Ensilevy Varietee myi noin 60 tuhatta kappaletta eli reippaasti platinalevyn verran.

- Jossain porilaisessa diskossa sitä juhlittiin. Jaettiin platinalevyt ja pantiin bändille pöytä koreaksi. Puolet kai rikkoivat sen platinalevyn kotimatkalla. Soittivat seuraavana päivänä, että mistäs tähän saa uuden lasin. Nehän olivat teinipoikia tuolloin, Helenius sanoo.

Olli Lindholm ja Jussi Hakulinen perustivat yhtyeen yhdessä syksyllä 30 vuotta sitten. Hakulinen teki ensimmäisten levyjen kappaleet ja lauloikin osan niistä. Kolmen levyn jälkeen Lindholmin ja Hakulisen huonot välit johtivat eroon. Hakulinen jätti yhtyeen.

- Kyllähän se vakava paikka oli, kun Jussi oli tehnyt kuitenkin kaikki ekan ja tokan levyn biisit. Sitten yhtäkkiä huomataan, että jonkun muun pitää tehdä ne biisit seuraavalle levylle, Helenius kertoo.

Yölle kappaleita ovat kirjoittaneet vuosien varrella muun muassa Juice Leskinen, Pate Mustajärvi ja Herra Ylppö.

Bändiä pitää suitsia ja kannustaa

Hakulisen erottua ja myöhemminkin levypomo Helenius mieltää olleensa lähinnä rehellinen keskustelukumppani.

- Pitää olla semmoinen luottamussuhde artistin kanssa, että pystyt keskustelemaan vaikeistakin asioista. Pitää olla rohkeutta painaa joskus jarrua, moni artisti on poltettu loppuun. Jos siinä vaiheessa, kun ollaan suosion huipulla ruvetaan polttamaan kynttilää molemmista päistä, yhtye saattaa romahtaa. Ei saa ryöstöviljellä suosiota, Helenius linjaa.

Hänellä on tallissaan Yön ohella muitakin pitkän iän saavuttaneita yhtyeitä kuten Eppu Normaali ja Popeda. Vuosikymmenten yhteistyössä on aina alamäkiä.

- Silloin kun yhtyeellä on kriisikohta, pitää valaa uskoo tekemiseen ja ruokkia itsetuntoa.

Yön kanssa Helenius sanoo ottaneensa tietoisia riskejä. Huonoina vuosina 1990-luvun alussa levypomon uskollisuutta testattiin. Levyt ja keikat myivät huonommin kuin ennen.

- En halunnut viheltää peliä poikki bändin kanssa, vaan julkaisin pari keskinkertaista Yö-albumia sillä kohtaa. Jotenkin mä vaan uskoin siihen, kuten monen muunkin artistin kohdalla, että se suosio ja luovuuskin on eräänlaista aaltoliikettä. Joskus sitä vaan paukut loppuu ja tulee vähän keskinkertaisempaakin jälkeä, mikä ei tarkoita sitä, että se luovuus olisi täysin ehtynyt.

Nyt usko on palkittu: Yö on suositumpi kuin koskaan. Myös Jussi Hakulinen ja Olli Lindholm ovat palanneet syntymäpäiväkiertueella samalle lavalle, jolta kuullaan kaikki vanhat ja uudemmat hitit.

Katso Elisa Tikkasen raportti Tallinnasta:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme