Mainos
Mainos

5.11. Psykiatriarahojen vaikutusta etsimässä

Lasten ja nuorten psykiatrisiin palveluihin käytetään Suomessa vuosittain satoja miljoonia euroja. Kukaan ei kuitenkaan tunnu tarkkaan tietävän, mitä rahoilla saadaan aikaan. Hyvää tarkoittavia hankkeita on pilvin pimein, mutta auttavatko ne todella nuoria?

Jokelan ja Kauhajoen tapausten jälkeen asiantuntijat ovat vaatineet parempaa panostusta kouluterveydenhoitoon. Helsingissä kouluihin on jo hankittu lisää auttajia. Psykiatrinen sairaanhoitaja auttaa oppilaita heidän huolissaan.

- Terveydenhoitajilla on aika isot oppilasmäärät. Heillä ei välttämättä ole aikaa pysähtyä yksittäisen nuoren kohdalla niin pitkään kuin siihen pitäisi pysähtyä, psykiatrinen sairaanhoitaja Jannecke Karto kertoo.

Psykiatristen sairaanhoitajien työ kouluissa on juuri sellaista ennaltaehkäisevää hoitoa, jota julkisessa keskustelussa on kaivattu. Helsingissä sairaanhoitaja toimii yhteistyössä oppilaan, koulun ja kodin kanssa.

- Meillä on pitkään tehty niin, että jos perheessä oireilee lapsi, niin lapsi on otettu hoitoon ja hoidettu hänen oirettaan. Nyt on lähdettävä katsomaan, mikä on oireen syy. Se on se suuri muutos, mikä nyt tulee tapahtumaan. Se ei ole yksi sosiaali- ja terveysministeriön tehtävä, vaan kunnan ja kaikkien meidän tehtävä, peruspalveluministeri Paula Risikko sanoo.

Studiovieraana hoitoonpääsyä ja psykiatristen palvelujen tilaa kommentoi professori Jouko Lönnqvist Kansanterveyslaitoksesta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme