Mainos
Mainos

5.12. Ambulanssit vähenevät, tuleeko apu?

Terveydenhoitolain uudistuksessa sairaankuljetuksen järjestäminen siirtyy ensi vuoden alussa kunnilta sairaanhoitopiirien vastuulle. Sosiaali- ja terveysministeriön kaavailujen mukaan minkään ei pitäisi muuttua, ainostaan laadun parantua.

Suomen Sairaankuljetusliiton mukaan kaikki menee uusiksi, kun toiminta siirtyy yksityisiltä sairaankuljetusyrityksiltä pääosin parin ison valtakunnallisen yrityksen hoidettavaksi. Varsinkin syrjäseuduilla ambulanssien määrä tulee vähenemään. Samalla kustannusten arvioidaan nousevan lähes 70 miljoonalla eurolla.

Pulaa on myös koulutetusta henkilökunnasta. Uudistusta on valmisteltu jo neljä vuotta, mutta edes sosiaali-ja terveysministeriö ei ole saanut kuin puolesta sairaanhoitopiireistä tietoa siitä, miten ensihoito on järjestetty.

Aluehallintovirasto on jo nyt puuttunut epätasa-arvoiseen ensihoitoon. Erityisesti pienissä maaseutupitäjissä asuvien avun saanti voi vaarantua.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme