Mainos
Mainos

5.12. Särmän arviot

Iron Sky: Invasion

Suomalaiset kansainväliseen levitykseen suunnatut elokuvat ovat harvinainen ilmiö. Vielä harvinaisempaa on se, että tällaisesta tehdään peli. Kuunatsien hyökkäyksestä kertova Iron Sky on kuitenkin poikkeus.

Iron Sky: Invasion on puolalaisen Reality Pumpin tekemä peli. Sen tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen, kuten elokuvakin. Pelaaja on nimettömäksi jäävä pilotti, jonka tehtävänä on suojata maata natsi-invaasiolta. Työvälineinä toimivat elokuvasta tutut alukset.

Pelin välianimaatioihin on saatu mukaan iso osa alkuperäisestä näyttelijäkaartista, ja huumori on välillä jopa laadukkaampaa kuin itse elokuvassa. Valitettavasti pelilliset ansiot jättävät toivomisen varaa. Kevyistä taktisista elementeistä huolimatta kyseessä on yksinkertainen ja itseään toistava räiskintäpeli. Jos välianimaatioita ei huomioida, peli näyttää ja tuntuu harrastelijoiden tekemältä. Reality Pumpilla on yli viidentoista vuoden kokemus alalta, mikä ei valitettavasti tällä kertaa näy.

Tero Lehtiniemi

Tähdet: **

Helsingin Kaupunginteatteri: Armi

Helsingin Kaupunginteatteri on esittänyt useita lähihistorian kuvauksia, toisinaan tapahtumiin, toisinaan henkilöihin keskittyen. Nyt merkkimiesten rinnalle on saatu yksi merkkinainen, Armi Ratia.

Pirjo Toikan näytelmä kuljettaa rinnakkain elämäntarinaa ja elämäntyötä. Kohtaukset kulkevat vauhdikkaana kavalkadina - kuin asut muotinäytöksessä. Riitta Havukainen kantaa energisesti suuren diivan pääroolin.

Kiinnostavimmillaan esitys on sijoittaessaan Marimekon nousun ajan ja alan kuvaan. Coco Chanelin ja Christian Diorin vuoropuhelu sekä elävän mallinuken riisuminen korsettiin asti hahmottelevat sen ruumiinkuvallisen ja henkisen vapautuksen, jonka Marimekko-ideologia tarjosi.

Henkilöhistorian näkökulma ei ole teatteriesitykselle kiinnostavin mahdollinen lähtökohta. Lajissaan MilkoLehdon ohjaama, Marimekko-kuosein visualisoitu Armi on silti laadukas.

Outi Lahtinen

Tähdet: **

Nightmare - Painajainen merellä

Koko kansan tv-sarjaksi kasvaneen Salkkareiden nuoret näyttelijät lähtevät risteilylle viettämään Pepin ja Sergein häitä. Elokuvan ytimekkäästä nimestä Nightmare voi jo päätellä, ettei luvassa ole mikään unelmareissu. Ja mikäpä olisikaan parempi paikka psykopaattien temmellyskentäksi kuin avomerellä seilaava risteilyalus?

Tekijät ovat selvästi kauhutarinansa lukeneet ja nähneet. Mutta on varmasti onnistuneempiakin tapoja tehdä suomalainen kauhuelokuva kuin heittää samaan kattilaan kaikki lajityypin kuluneimmat ideat musiikillisista iskuista vääriin epäiltyihin ja virheellisiin johtolankoihin.

Dialogi on naiivia ja kaiken selittävää, henkilöhahmot yhtä sielukkaita kuin paperinuket ja koko tarina tolkuttoman epäuskottava. Kännisten örveltäminen näyttää yli-innokkaiden amatöörinäyttelijöiden kesäteatterilta. Teknisesti elokuvassa ei ole mitään vikaa, sisällöllisesti sitäkin enemmän.

Minna Karila

Tähdet: *

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme