Mainos
Mainos

5.3. Ekohankkeiden vienti Kiinaan takkuaa

VTT:n teknologiajohtaja Kari Larjavalla on kunnianhimoinen haave - saada toteutetuksi maailman edistyksellisin kaupunki Kiinaan. Ekokaupunki tuottaisi oman energiansa uusiutuvasti, autot kulkisivat sähköllä ja työt hoituisivat etänä kotipäätteeltä.

Erilaisia ekokaupunkeja on Kiinassa jo useita ja lisää on tulossa koko ajan. Suomalaiset taistelevatkin ekokaupunkihankkeensa kiinnostavuudesta kovilla, mutta rahakkailla markkinoilla. Vuosien 2006-2010 aikana Kiina aikoo käyttää erilaisiin ympäristöhankkeisiin 500 miljardia dollaria.

Jotta Suomi saisi tästä potista kunnon siivun, kauppa- ja teollisuusministeriö perusti vientiä vauhdittamaan erillisprojektin pari vuotta sitten. Tarkoituksena oli saada Kiinaan merkittäviä ympäristöteknologiakauppoja ja selvittää samalla viennin esteitä. Tulokset ovat kuitenkin jääneet laihoiksi.

-Se tietysti takkuaa sen vuoksi, että markkinat ovat tällä hetkellä kovat ja kilpaillut. Kilpailijat ovat myös Suomea huomattavasti edellä, toteaa pitkään Aasian markkinoita seurannut Pasi Rutanen.

Kansainvälistyviä yrityksiä konsulttina avustava Rutanen ihmettelee myös sitä, kuinka Suomessa yhä uskotaan oman teknologian ylivertaisuuteen muihin nähden.

-Meillä on ollut tällainen yleinen mantra näissä omissa seminaareissa, että me ollaan maailman johtava maa. Juhlapuheet ja poliittiset lausumat, ne eivät aina klaffaa todellisuuden kanssa, sanoo Kiinan-suurlähettiläänäkin toiminut Rutanen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme