Mainos
Mainos

5.3. Luukato - kansantauti vai kupla?

Osteoporoosin hoitoa ohjaavien käypä hoito -suositusten mukaan 400 000 suomalaisen luusto on haurastunut osteoporoosiksi. Yhtä monen kerrotaan sairastavan luuston haurastumisen esiastetta eli osteopeniaa.

Kolme tamperelaista osteoporoositutkijaa kuohuttaa tiedemaailmaa kirjoituksellaan British Medical Journalissa, arvostetussa lääketiedejulkaisussa.

Kolmikko ei usko, että eri asteista luuston haurastumaa sairastaisi peräti 90 prosenttia yli 65-vuotiaista suomalaisista. Heidän mukaansa uhkaa liioitellaan, koska se on lääketeollisuuden etu.

-Jos 90 prosenttia tietystä populaatiosta leimataan epänormaaliksi, niin siinä on jotakin pahasti pielessä, toteaa tutkimusryhmän puheenjohtaja, kokeellisen ortopedian dosentti Teppo Järvinen Tampereen yliopistosta.

Osteoporoosihoitojen nykyisen linjan kannattajat ovat eri mieltä. Helsingin yliopiston professori Matti Välimäki puolustaa lääkehoitoja.

-Meillä on tutkimuksiin perustuva kiistaton näyttö siitä, että lääkehoidolla kyetään estämään osteoporoottisia murtumia, sanoo Välimäki.

Kansantaudiksi 2000-luvulla

Osteoporoosi luokiteltiin Suomessa kansantaudiksi vuosituhannen vaihteessa. Luuston haurastumista ryhdyttiin seulomaan. Diagnoosit lisääntyivät ja lääkemyynti kasvoi.

-Kaupalliset intressit tässä jyräävät. Hyötyjiä ovat diagnostiikan kehittäjät sekä he, jotka luovat, myyvät ja markkinoivat hoitoja, laukoo Järvinen.

Osteoporoosidiagnoosi perustuu luuntiheysmittauksiin. Tutkimuksessa potilaan luuntiheyttä verrataan nuorten aikuisten luuntiheyksien keskiarvoon. Teppo Järvisen mukaan on arveluttavaa, että yhä nuorempia ohjataan tarkistuttamaan luustonsa kunto.

-On dramaattinen taitovirhe, jos lääkäri passittaa nelikymppisen, työikäisen ihmisen luuntiheysmittaukseen, väittää Järvinen.

Lääkelaitoksen mukaan osteoporoosilääkkeiden käyttö on nelinkertaistunut tällä vuosituhannella. Päivittäin runsas 60 000 suomalaista syö luun kuntoa kehittävän pillerin.

-Lääkkeillä pitää hoitaa 600 ihmistä, jos halutaan estää yksi murtuma vuodessa. 599 ihmistä syö siis lääkkeitä turhaan, täsmentää lääkehoitoja kritisoiva tutkija.

-Nyt olisi syytä painaa jarrua ja miettiä, mihin tuhlaamme näitä terveydenhuollon hupenevia resursseja. Lääkkeiden merkitys on huomattavasti vähäisempi kuin annetaan ymmärtää. Osteoporoosi ei aiheuta murtumia, se altistaa niille. Ihanteellisimmillaankin lääkitys vain puolittaa riskin, Järvinen selvittää.

"Kaatumisen estäminen lääkehoitoa järkevämpää"

Tamperelaistutkijoiden mukaan lääkehoitoa järkevämpää olisi keskittyä kaatumisen estämiseen niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta.

-Osteoporoosi sinänsä on korkeintaan kohtalainen riskitekijä murtumille. Lähes kaikki murtumat johtuvat kaatumisista, vakuuttaa dosentti Teppo Järvinen.

Osteoporoosin käypä hoito -suositukset laatinen asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, professori Matti Välimäki puolustaa lääkehoitoa. Hän muistuttaa, ettei kaatumisten estäminenkään ole ilmaista.

-Tutkimusten mukaan lääkehoidolla on luunmurtumia ehkäisevä vaikutus. Iäkkäitä ja osteoporoosille altistavia sairauksia sairastaneita kannattaa tutkia ja hoitaa lääkkeillä. Silloin voidaan varmasti puhua kustannusvaikuttavasta hoidosta, selvittää Välimäki.

-85 prosenttia tutkimuksista on lääketeollisuuden suoraan tai välillisesti rahoittamaa. Eli kaikessa tiedossa on lääketeollisuudella näppinsä pelissä, kuittaa Järvinen.

-Jokaisen tässä bisneksessä mukana olevan täytyy katsoa peiliin. Ovatko prioriteetit yhteiskunnassa kohdallaan, jos laitamme sumeilematta pitkälle toista euroa päivittäin yhteen osteoporoosipilleriin ja mietimme samaan aikaan, onko meillä varaa maksaa lasten kouluruoasta 60 senttiä päivässä, dosentti Teppo Järvinen vertaa.

-Liian vähän on kiinnitetty huomiota siihen, ettei sairaaksi leimaaminen ole yksilölle ihan pieni asia. Tämä riskihän ei välttämättä koskaan puhkea näkyviksi ja tuntuviksi oireiksi, muistuttaa Järvinen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme