Mainos
Mainos

5.4. Kännykkä tuo nuorille univelan ja uupumuksen

Joka kolmas lukiolainen Tukholmassa kärsii stressistä. Tyttöjä se vaivaa eniten. Osasyy on kännykänkäyttö ja tunne siitä, että aina pitää olla tavoitettavissa. Jotkut nuoret pitävät varmuuden vuoksi kahta puhelinta, etteivät vain missaisi yhtään yhteydenottoa.

Ruotsalainen koululääkäri puhuu tikittävästä aikapommista. Karlstadissa on viime vuosina havaittu lasten ja nuorten unihäiriöiden ja uupumuksen lisääntyneen selvästi. Nuoret eivät sulje puhelintaan yöksi. Heidän lyhyt unensa rikkoutuu tekstiviesteistä ja soitoista.

Ruotsissa vaaditaankiin kännykänkäyttöön eettisiä sääntöjä nuorten stressin vähentämiseksi.

Omaishoitaja ahdingossa

Miten selviää äiti, jonka seitsemänvuotias monivammainen lapsi tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa?

Omaishoitajien tukea oli tarkoitus parantaa lainmuutoksella vuoden vaihteessa muun muassa korottamalla hoitopalkkion vähimmäismäärä 300 euroon kuukaudessa. Haukiputaalaiselle Sini Mieloselle kävi kuitenkin niin, että hoitopalkkio putosi tuntuvasti. Vapaapäivät supistuivat kahteen kuukaudessa. Sijaishoitajaa ei ole edes saatavissa.

Sini työskentelee osa-aikaisena sairaanhoitajana ja tytär on sen ajan päiväkodissa henkilökohtaisen avustajan turvin. Äiti miettii, kuinka kauan hän vielä jaksaa. Kunta karsii tukea eikä inhimillisyydestä tunnu olevan päätöksenteossa tietoakaan.

Laivojen upotuspeliä Itämerellä

Itämeren matkustajalaivaliikenne seilaa vastatuulessa. Ilmassa on jopa myrskyn merkkejä.

Samaan aikaan kun virolainen Tallink tavoittelee Itämeren herruutta, perinteikäs Silja Line on myytävänä ja kasvavien kustannusten painama Viking Line yrittää pysyä pinnalla.

Myynti laivoilla ei enää lyö leiville, mikä aiheuttaa kovia korotuspaineita laivalippujen hintoihin.

Hautajaiset oman maun mukaan

Ihmiset haluavat suunnitella omia hautajaisiaan jo ennakolta. Käymme tamperelaisessa hautaustoimistossa, johon useat asiakkaat kaksikymppisistä aina kahdeksankymppisiin ovat ottaneet yhteyttä saadakseen aikanaan omannäköisensä hautajaiset.

Yksi tapa asian varmistamiseksi on tehdä hautaustestamentti. Siinä voi määritellä hyvinkin yksityiskohtaiseksi millaisen lähtöseremonian ja muistotilaisuuden laatija haluaa.

Yhä useampi tahtoo uskonnottomat hautajaiset. Sellaisissa on soitettu jopa hiphop-musiikkia. Lähtö voi olla arvokas monella tavalla.

Etiopian naiset juosten irti köyhyydestä

Naisten asemaa parannetaan Etiopiassa juoksukulttuurin avulla.

Juoksu on ala, jossa etiopialaisnaiset ovat voineet toimia tasa-arvoisesti miesten rinnalla. Menestys on kenen tahansa saavutettavissa: köyhien ja rikkaiden, tyttöjen ja poikien.

Maan naisjuoksijatähdet näyttävät esimerkkiä ja kannustavat vaatimaan oikeuksiaan. Naiset ovatkin alkaneet järjestää omia juoksutapahtumia.

Tapasimme 17-vuotiaan Mekedes Beyenen, joka harjoittelee tosissaan kehittyäkseen kilpajuoksijaksi. Hän harjoittelee varhain joka aamu Addis Abeban keskusaukiolla.

Esko Roine puolustaa viihdettä

Esko Roine tunnetaan hauskana miehenä Tampereelta. Hän myös tv:stä tuttu näyttelijä, sanavalmis puhuja ja teatterinjohtaja.

Roine on johtanut Tampereen molempia isoja teattereita. Tuo vastuu päättyy tänä keväänä. Roine pääsee keskittymään siihen, mikä hänelle on rakkainta eli näyttelemiseen.

Vanhan teatterisuvun jäsen nauttii viihteen tekemisestä ja uskoo myös yleisön kaipaavan vastapainoa raskaalle työlle. Johtajakauden viimeinen rooli Tampereen Työväen Teatterissa on kuitenkin Kauppamatkustajan kuoleman dramaattinen ja koskettava päärooli.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme