Mainos
Mainos

5.5. Kreikkalaiset barrikadeilla

Kreikan yleislakon yhteydessä järjestetyt mielenosoitukset muuttuivat tänään väkivaltaisiksi. Ainakin kolme ihmistä kuoli, kun pankkirakennus sytytettiin tuleen.

Yksityisten alojen yleislakko järjestettiin vastalauseeksi hallituksen säästötoimille. Ammattiyhdistysjohtajat väittävät säästöjen pahentavan lamaa ja syöksevän maan talouden koomaan.

Säästöt ovat kuitenkin toisten EU-maiden antaman talousavun edellytys. Kreikan ulkopuolella on arvosteltu maan talouspolitiikkaa, muun muassa veronkiertoa ja anteliaita eläkkeitä.

Suuri osa kreikkalaisista ei haluaisi EU:n apua eikä muuta kansainvälistä lainaa. Kreikassa on riittävästi rahaa, se vain on keskittynyt harvoille yksityisille, väittää maan vahva kommunistipuolue, kertoi toimittajamme Rita Strömmer Ateenasta.

-Mielenilmaus alkoi rauhallisesti, mutta myöhemmin mukaan liittyi joukkoa, joka provosoi sekasortoa. Kreikan hallitus ei ole kommentoinut mielenilmauksia. Pääministeri Georgios Papandreu tosin ilmaisi valittelunsa kuolonuhrien johdosta.

-Kreikkalaiset ovat vihaisia - EU:lle ja omalle hallitukselleen.

Mahdollisuus kriisin katkaisuun

45 minuuttia -ohjelman studiovieras, Aktia-pankin pääekonomisti Timo Tyrväinen totesi, että EU:n valtavalla lainamäärällä Kreikalle ostetaan mahdollisuus siihen, että kriisin leviäminen katkaistaan. Hän korostaa sanaa "mahdollisuus".

Tyrväinen vertaa Kreikan tilannetta puolitoista vuotta sitten Yhdysvalloista alkaneeseen rahoituskriisiin, jonka käynnisti keskisuuren investointipankin Lehman Brothersin kaatuminen.

-Se paljasti kansainväliset, pankeista toisiin kulkevat lonkerot. Silloin kaikki alkoivat epäillä pankkeja ja pankit toisiaan. Seurauksena oli maailmankaupan ennen näkemätön romahdus.

- Tässä mielessä Kreikan auttamisen vastustus kuulostaa käsittämättömältä typeryydeltä.

Tyrväinen rauhoittelee uhkakuvia Euroopan talouden dominoteoriasta. Hän toteaa, että Espanjan budjettivaje on seurausta asuntojen hintakuplasta.

-Mutta Portugalin tapaus on vaarallisempi, hän varoittaa.

Pääekonomisti Timo Tyrväinen tiivistää uhkaskenaarion varsin pessimistisesti, mutta jossittelee isolla J:llä:

-Jos Kreikasta tulee Euroopan "Lehman Brothers", se iskee kovasti Euroopan talouden elpymiseen, myös Suomen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme