Mainos
Mainos

5.5. Perheväkivaltaan syyllistynyt voidaan karkottaa määräajaksi

Laki lähestysmiskiellosta muuttuu tässä kuussa. Uudistus tekee mahdolliseksi sen, että perheväkivaltaan syyllistynyt voidaan poistaa kodistaan heti. Lisäksi hänet voidaan karkottaa kotoaan kolmeksi kuukaudeksi. Näin uhri, yleensä nainen, voi jäädä kotiinsa asumaan, vaikka asunto olisi puolison nimissä.

Tähän mennessä lähestymiskielto ei ole toiminut toivotulla tavalla. Viime vuonna siitä haki turvaa 1500 henkilöä. Lähestymiskieltoa rikottiin 850 kertaa.

Vaimonhakkaajien lisäksi kieltoa tarvitaan yhä useammin tilanteissa , joissa aikamiespoika uhkailee eläkeläisvanhempiaan.

Hylje, suloinen saalis

Hylkeenmetsästystä kauhistellaan, koska kohteena on herttainen, puolustuskyvytön eläin. Suomessa on myönnetty tänä vuonna 700 lupaa harmaahylkeen eli hallin pyytämiseksi. Lupien suuri määrä johtuu siitä, että harmaahyljekanta on kasvanut voimakkaasti. Itämeressä arvioidaan polskivan 16 000 hallia.

Harvennusta perustellaan sillä että hylkeet häiritsevät kalastusta syömällä kalat pyydyksistä.

Mutta hylkeenpyytäjät ovat vähissä. Väki on ukkoutunut ja pyyntitaidot ruostuneet. Metsästysperinnettä elvytetään kuitenkin par´aikaa, kun osaajia vielä on. Lähdimme mukaan jahtiin Perämerelle.

Joutsenlampi puhuttelee

Yli satavuotias Joutsenlampi on maailman suosituin baletti. Uudessa tulemisessaan Kansallisbaletissa se työllistää kolme miehitystä ja niissä kaikki baletin 85 tanssijaa.

Joutsenlampi kertoo tarinan onnettomasta rakkaudesta, mutta jokainen koreografi tuo teokseen oman näkökulmansa. Hollantilainen Rudi van Danzig korostaa unelmien tuhoutumista. Prinssi tajuaa liian myöhään, mitä on menettänyt. Van Danzig ei tee koreografiastaan liian dramaattista eikä liian modernia. Kahden kuukauden harjoitusjakso huipentuu ensi-iltaan tällä viikolla.

Lähetyksen muita aiheita:

45min metsästi hylkeitä Perämerellä. Perintätyötä virolaiseen tapaan. Seksisymboli Angelina Jolie hyvän tahdon lähettiläänä. Lähikuvassa Ismo Alanko.

.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme