Mainos
Mainos

5.9. Vakuutusoikeuden ylilääkäriys ei houkuttele

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo ryöpytti alkukesästä vakuutusoikeutta vammautuneiden ja sairastuneiden oikeusturvan vaarantamisesta.

Vakuutusoikeudessa lääkärit toimivat tuomareina. Vakuutuskiistat voivat venyä vuosien mittaisiksi. Päätökset tehdään suljettujen ovien takana asiakirjojen perusteella, asianomaisia kuulematta. Ratkaisut on perusteltu puutteellisesti, eikä niiden perusteista anneta tietoa edes asianomaisille itselleen. Päätöksiin vaikuttaneet lausunnot salataan 80 vuodeksi.

Vakuutusoikeuden ylilääkäri, ortopedi Eero Hyvärinen erosi pian julkisten nuhteiden jälkeen. Hyvärinen toimi vakuutusoikeuden lääkärinä parikymmentä vuotta. Ylilääkäriksi hänet nimitettiin puolitoista vuotta sitten. Uudeksi ylilääkäriksi ei ole tunkua, haku päättyi viime viikolla ilman ainuttakaan hakemusta. Hakuaikaa on jatkettu ja oikeus istuu toistaiseksi ilman ylilääkäriä.

Lääkärit tuomareina

Lääkärit käyttävät vakuutusoikeudessa tuomarin valtaa. Valtioneuvosto nimittää lääkärituomarit viisivuotiskaudeksi. Varsinaisia lääkärijäseniä on yhdeksän, heistä yksi on ylilääkäri eli tiimin yhteyshenkilö ja koordinaattori. Kaikki yhdeksän toimivat oikeudessa osa-aikaisesti.

Vakuutusoikeuden kokoonpanoon kuuluu lisäksi yhdeksän lääkärivarajäsentä. He eivät ole läsnä istunnoissa, mutta oikeus pyytää heiltä tapauskohtaisesti kirjallisia asiantuntijalausuntoja valitusasioiden ratkaisemiseksi.

Vakuutusoikeuden kokoonpano kaudella 1.1.2009-31.12.2013

Ylilääkäri:

Eero Hyvärinen, lääketieteen lisensiaatti (kirurgia, ortopedia ja traumatologia, vakuutuslääketiede) - erosi elokuussa 2012.

Varsinaiset lääkärijäsenet:

Arsi Hanhinen, lääketieteen ja kirurgian tohtori, dosentti (kirurgia, ortopedia ja traumatologia, vakuutuslääketiede)

Kalevi Hietaniemi, lääketieteen ja kirurgian tohtori (kirurgia, ortopedia ja traumatologia)

Mervi Kotila, lääketieteen ja kirurgian tohtori, dosentti (neurologia, kuntoutus, vakuutuslääketiede)

Nina Christina Lindberg, lääketieteen tohtori (psykiatria)

Jyrki Pekka Salmenkivi, lääketieteen lisensiaatti (kirurgia, ortopedia ja traumatologia)

Marita Pippingsköld, lääketieteen lisensiaatti (psykiatria)

Hannu Väänänen, lääketieteen tohtori (sisätaudit ja gastroenterologia)

Inka Liesmaa, lääketieteen tohtori (sisätautien erikoislääkäri)

Lääkärivarajäsenet:

Juha Halavaara, lääketieteen tohtori, dosentti (radiologia)

Maija Halme, lääketieteen tohtori, dosentti (keuhkosairaudet)

Jouni Havulinna, lääketieteen lisensiaatti, käsikirurgian erikoislääkäri

Timo Juvakoski, lääketieteen lisensiaatti, ihotautien erikoislääkäri

Ritva Kauppinen-Mäkelin, lääketieteen ja kirurgian tohtori, dosentti (sisätaudit)

Christina Lindqvist, lääketieteen ja kirurgian tohtori, professori (leukakirurgia, hammas- ja suukirurgia)

Raimo Uusitalo, lääketieteen tohtori (silmätaudit)

Jari Siironen, lääketieteen tohtori (neurokirurgia)

Erna Kentala, lääketieteen tohtori, korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä audiologian erikoislääkäri

Työtapaturmien määrä kasvanut

Tapaturmavakuutuslaitosten liiton tänään julkistamien korvaustilastojen mukaan työtapaturmien määrä kasvoi viime vuonna kuutisen prosenttia edellisvuodesta.

Palkansaajien työtapaturmia korvattiin viime vuonna yhteensä 131 371 ja yrittäjien työtapaturmia 6893. Luvuissa ovat mukana sekä työpaikalla että työmatkalla sattuneet tapaturmat.

Ensimmäiseen valitusasteeseen eli tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakuntaan saapui vuonna 2011 yhteensä 5219 hakemusta. Niistä noin 89% johti hylkyyn tai tutkimatta jättämiseen.

Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakuntaan valituksia saapui vuonna 2011 yhteensä 6235. Valituksista hylättiin 88,6%.

Toiseen valitusasteeseen eli vakuutusoikeuteen saapui viime vuonna yhteensä 2801 valitusta (1079 tapaturma-asiavalitusta ja 1722 työeläkevalitusta). Noin 90% valituksista hylättiin.

Viimeiseen valitusasteeseen eli korkeimpaan oikeuteen saapui viime vuonna 164 valituslupahakemusta. Valituslupa myönnettiin kahdeksalle. Tänä vuonna valituslupia oli syyskuun alkuun mennessä myönnetty jo 12. Kaikkien valitusluvan saaneiden ratkaisut ovat muuttuneet valittajien eduksi.

Kipukorvausten linja muuttunut

Korkein oikeus on myöntänyt valituslupia tänä vuonna selvästi aiempaa useammalle, koska oikeus on muuttanut korvauslinjauksiaan CRPS-kipuoireyhtymän osalta. Vakuutusoikeuden mukaan heillä ei ole ollut tietoa korkeimman oikeuden uudesta linjauksesta kipukorvausten suhteen, näin ollen vakuutusoikeus on hylännyt valitukset vanhan linjan mukaisesti.

Nyt myös vakuutusoikeus on muuttanut linjauksiaan ja vakuutusyhtiöiden sekä muutoksenhakulautakuntien mahdolliset kielteiset korvauspäätökset CRPS-kipuoireyhtymän osalta tullaan ratkaisemaan valittajien eduksi.

Muutosta kielteiseen korvauspäätökseen voi hakea myös takautuvasti. Korvausmenettely on kuitenkin avattava uuteen käsittelyyn asianomaisessa vakuutuyhtiössä. Korvaamatta jätettyjä kiputapauksia on ollut parisenkymmentä vuodessa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme