Mainos
Mainos

6.10. Märta Tikkasen isovanhempien tarina

Kirjailija Märta Tikkanen tunnetaan Ruotsissa paremmin kuin kotimaassaan Suomessa. Tikkanen toteaa, että ruotsalaisilla on taipumus ottaa toinen omakseen, ovathan he omineet Tove Janssoninkin.

Uunituore teos Emma ja Uno on Märta Tikkasen isovanhempien tarina. Karismaattinen ja itsekäs Uno suunnittelee pysyvää kansanopistoa, joka takaisi kaikille mahdollisuuden sivistykseen. Samaan aikaan Emman harteilla on suurperheen elättäminen, mikä merkitsee omien haaveiden hylkäämistä.

Vaikka yhteiskunta on Tikkasen mielestä yhä monessa mielessä miesten yhteiskunta, hän iloitsee siitä, miten aktiivisesti nuoret isät osallistuvat nykyisin lastensa arkeen, ovat läsnä.

Kirjoittaminen myös terapiaa

Märta Tikkasesta tuli nimi 1970-luvulla, jolloin hän kirjoitti romaaninsa Miestä ei voi raiskata, tarinan naisen kostosta. Tarina nähtiin myöhemmin myös Jörn Donnerin ohjaamana elokuvana.

Kirjailijan eniten ihastusta ja vihastusta herättänyt teos on Vuosisadan rakkaustarina, kokoelma runoja, joissa hän hyvin avoimesti kuvaa rankkaa avioliittoaan Henrik Tikkasen kanssa.

Läpi tuotantonsa omakohtaisista aiheista kirjoittanut Märta Tikkanen sanoo, että kirjoittaminen on ollut hänelle myös terapiaa, hänen pelastajansa.

Kriitikot ovat Ruotsissa suhtautuneet hänen tuotantoonsa huomattavasti suopeammin kuin Suomessa. Mutta suomalaisilta lukijoiltaan hän sanoo aina saaneensa mitä ihanimman vastaanoton.

Katso Minna Karilan juttu:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme