Mainos
Mainos

6.10. Veripalvelun johtaja vangittiin

Syyskuussa 45 minuuttia -ohjelma kertoi Veripalvelun oudoista konsulttihankinnoista. Johtaja Jukka Rautonen oli ostanut luottokonsultiltaan, entiseltä työtoveriltaan, palveluja yli 3,3 miljoonalla eurolla. Projekteista ei tehty erillisiä sopimuksia eikä työtä kilpailutettu.

Nyt Helsingin poliisi on aloittanut esitutkinnan, jossa Rautosta epäillään todennäköisin syin luottamusaseman väärinkäytöstä. Helsingin käräjäoikeus vangitsi Rautosen viime lauantaina. Sitä ennen poliisi oli tehnyt keskiviikkona kotietsinnän Rautosen työhuoneeseen Veripalvelun talossa ja takavarikoinut asiakirjoja ja sähköistä materiaalia.

Poliisin tiedotteen mukaan esitutkinta aloitettiin sen jälkeen, kun poliisi oli tarkastanut 45 minuuttia -ohjelman keskeisten tietojen oikeellisuuden.

Rautonen on kiistänyt jyrkästi syyllistyneensä rikokseen. Hänen avustajansa kertoi tänään, että Rautonen on poliisin toimista järkyttynyt.

SPR:n sisäinen tarkastaja puuttui konsulttihankintoihin kahdesti, mutta Veripalvelun hallitus ei nähnyt tarvetta tarkempiin selvityksiin. Huomautukset ovat olleet myös SPR:n ylimmän johdon tiedossa.

SPR tarttui asiaan kuitenkin vasta 45 minuuttia -ohjelman jutun jälkeen. SPR perusti pikavauhtia järjestölle tarkastusvaliokunnan, joka teettää parhaillaan laajaa selvitystä Veripalvelun talousasioista.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme