Mainos
Mainos

6.2. Ilmastonmuutokseen voi vielä vaikuttaa

-Jos me ei ryhdytä tekemään jotakin tälle lämpenemiselle, niin me ollaan todella kovassa paikassa vuonna 2030, toteaa kirjailija ja tiedetoimittaja Risto Isomäki Tammisaaren asunnossaan Orvlaxin vanhassa kansakoulussa.

Isomäki tietää mistä puhuu. Hän tutkinut ja kirjoittanut ilmastonmuutoksesta parikymmentä vuotta. Tiedekirjoja aiheesta Isomäki on tehnyt lukuisia. Maaliskuussa ilmestyy uusin, nimeltään 34 tapaa pysäyttää maapallon lämpeneminen.

EU julkisti äskettäin uudet tiukemmat päästövähennystavoitteensa. Mutta Isomäki ei usko, että kasvihuoneilmiö pysäytetään vain hiilipäästöjä leikkaamalla. Tarvitaan myös jo ilmakehässä olevan hiilidioksidin ottamista talteen eri keinoin.

Vaikka Isomäki ei haluakaan esiintyä tuomiopäivän profeettana, hän taitaa erilaisten ekokatastrofien kuvittelemisen tieteisjännäreissään.

Finlandia-palkintoehdokkaanakin olleessa Saraswatin hiekkaa -kirjassa maailmaa uhkaa mannerjäätiköiden sulaminen ja merenpinnan nousu. Viime syksynä ilmestynyt Litium 6 taas pohtii ydinaseterrorismia. Kirjojen sisällöstä osa on fiktiota, mutta pohjana on paljon tosiasioita.

-En halua pelotella ketään tarpeettomasti, mutta olen ne kirjoittanut siksi että asioihin reagoitaisiin niin, etteivät pahat käsikirjoitukset toteutuisi, Isomäki sanoo.

Jäämeren kelluvien jäiden sulamista kirjailija pitää ehkä pelottavimpana uhkana. Tutkimuksissa on havaittu, että ne sulavat huomattavasti nopeammin kuin aiemin on uskottu.

Jos jäät sulavat kokonaan kesäksi, se kiihdyttää ilmastonmuutosta. Avoin meri imee auringon lämpöä, eikä heijasta sitä takaisin avaruuteen kuten jään pinta.

Tapasimme "ilmasto-oraakkeliksikin" kutsutun Isomäen ja kävimme läpi ilmaston lämpenemisen syitä ja torjuntakeinoja.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme