Mainos
Mainos

6.2. Särmän arviot

Jörn Donner: Mammutti

Jörn Donner täytti juuri kahdeksankymmentä ja edelleen seksikäs, mediaseksikäs. On, kun päätti olla.

Mutta voi miten paljon enemmän Jörn Donner on! Sen osoittaa Donnerin oma kertomus Donnerista, järkälemäinen Mammutti.

Kirja kertoo naisista, matkoista ja urasta. Elämästä poliitikkona, elokuvaohjaajana, kirjailijana. Miehenä. Ajattelijasta, joka on suora, terävä ja hauska. Ja julma. Joskus myös itselleen.

Mammutti kertoo ihmisestä, jonka päiväkirjamerkintä on kuin runo:

"Matalalla lentävä suihkukone.

Muuttolintujen huudot. Onko joitakin jo tullut?

Suuren hiljaisuuden jälkeen ensimmäiset linnut, sulamisvedet."

Mammutti on nimensä veroinen: komeasti kirjoitettu, suuri matka paitsi kirjoittajaansa, Jörn Donneriin, myös niihin vuosikymmeniin, jotka hän on elänyt.

"Kaiken muutoksen keskellä on yksi seikka, jonka toivoisin olevan pysyvä, nimittäin kyky tulla toimeen kaikkien ikäkausien kanssa. Kaikkina aikoina. Elää elävien ja kuolleiden kanssa. Olla osa perinnettä ja kyetä murtamaan se."

Näin tehdään elämäkerta. Näin tehdään teos, joka jää mieleen.

Jaana Semeri

Tähdet: *****

Haloo Helsinki: Maailma on tehty meitä varten

Haloo Helsingin uusin albumi, Maailma on tehty meitä varten on energistä ja estotonta pop-rockia. Levyltä välittyy nuoruuden ennakkoluulottomuus ja soittamisen ilo, mutta samalla vankka kokemus ja tinkimätön tyylitaju jokaista yksityiskohtaa myöten.

Kitaristi Leo Hakanen on säveltänyt lähes kaikki albumin laulut. Ja laulaja Elli Haloo on kirjoittanut niihin tekstit. Tarttuvat ja näppärät sävellykset, sekä tekstien elämää avoimesti havainnoiva tyyli saavat levyn kuulostamaan raikkaalta ja monipuoliselta.

Haloo Helsingin hieman yli parikymppiset muusikot ovat tehneet vahvan albumin, joka kestää kansainvälisen vertailun levyn kaikilla osa-alueilla. Neljännellä albumillaan Haloo Helsinki nousee ehdottomasti yhdeksi Suomen kiinnostavimmista bändeistä.

Maailma on tehty meitä varten -albumi on varma kevään merkki. Siitä välittyy valoa, energiaa ja rento asenne elämää kohtaan.

Levyä kuunnellessa tulee hyvälle tuulelle.

Mikko Harjunpää

Tähdet: ****

Kamarimusiikkia kartanoissa - Tapiola Sinfoniettan kokoonpanoja

Nykyorkesterien tehtäviin kuuluu myös hajaantua ulos musiikkipyhätöistä kamarimusisoimaan kuntalaisille. Tapiola Sinfonietta on toteuttanut tätä jaloa aatetta jo vuosikaudet Espoon herraskartanoissa.

Kamarimusiikkihan kuuluu kamariin - siellä käyrätorvi täyttää koko tilan ja viulujen pienet yksityiskohdat kuuluvat isosti. Musiikin lomassa on myös soma ratsata kirjailija Lybeckin kirjahylly Vallmogårdissa, mutustaa runebergintorttua salongin puolella ja aprikoida sopivatko Ikea-lamput Gallen-Kallelan Tarvaspäähän.

Harmi vain, että Tapiola Sinfonietta ei kamariyhtyeinä ole samaa maailmanluokkaa kuin orkesterina. Vaikka muusikot onnistuivat ja uskalsivat, kartanokonsertit sortuivat välillä opistomaisuuteen, eikä kesäistä kamarimusiikkijuhlahumua syntynyt. Sitä paitsi kartanomiljöössä taidemusiikkiin iskostuu se elitismin leyhähdys, jonka Tapiola Sinfonietta on muualta jo tuulettanut pois.

Kare Eskola

Tähdet: **

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme