Mainos
Mainos

6.3. Kerron sinulle kaiken, Lilla Teatern: Kungen, Matti Johannes Koivu

Kerron sinulle kaiken

Nelikymppinen siivooja Maarit on syntyjään mies. Hetken mielijohteesta hän alkaa teeskennellä terapeuttia Samille, jonka avioliitto on jumissa. Maarit aloittaa suhteen Samin kanssa ja kertoo hänelle kaiken. SimoHalisen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva ei siis ole mikään Crying Game, jossa toisen päähenkilön sukupuoli paljastuu vasta tarinan lopulla.

Leea Klemola näyttelee uskottavasti uuteen kehoonsa totuttelevaa ihmistä. Katsoja ei tiedosta koko ajan tuijottavansa näyttelijä Klemolaa, joka esittää naiseksi korjattua miestä. Todella herkästi näyttelee myös Peter Franzén.

Häpeä, inho, pelko ja hämmennys ovat tunteita, joita kokevat sekä päähenkilö että ihmiset hänen ympärillään, kuten katkera ex-vaimo ja teini-ikäinen tytär. Halisen älykäs ja humaani elokuva ei ole vain tarina pieneen vähemmistöön kuuluvan ihmisen taistosta tulla hyväksytyksi. Se pakottaa niin henkilöhahmonsa kuin katsojankin pohtimaan oman ajattelunsa avaruutta. Etenkin sitä, kuinka paljon on väliä sillä, mitä muut meistä ajattelevat.

Minna Karila

Tähdet: ****

Lilla Teatern: Kungen

Björn Wahlroosille on soviteltu kuninkaankaltaista asemaa muutamissakin lehtiotsikossa. Timo Harakka ja Antti Karumo vievät ajatusleikin piirun verran pidemmälle näytelmässään Kungen eli Kuningas. Se sai ensi-iltansa Lilla Teaternissa.

Näytelmässä Wahlroos valmistelee huolella restauroidussa kartanossaan kuningas Kustaa III:n tyylisiä pukujuhlia. Hänen ohellaan kuningasleikkiä johtaa historian emeritusprofessori Matti Klinge. Vastavoima rakennetaan nuoruuden ystävästä, toimittaja Leif Salménista. Kuinka tosissaan heistä kukin kuninkuudella leikkii, on tärkein juonta kuljettava kysymys. Voisiko nuoruuden taistolaisuudesta olla suora linja itsevaltiushaaveisiin?

Satiiri jää uinumaan alkuperäisideaan, sillä toteutus on kovin kiltti ja laimea.

Carl-Kristian Rundman näyttelee Wahlroosia muikeasti jättäen lopulta avoimeksi päähenkilön suuruudenhulluuden asteen. Niklas Häggblom tekee karismaattisen Salménin.

Outi Lahtinen

Tähdet: ***

Matti Johannes Koivu

Matti Johannes Koivu on pitkänlinjan lauluntekijä, joka sanoo viihtyvänsä mielellään hieman sivussa julkisuudesta. Siinä hän on tähän asti hyvin onnistunutkin, vaikka takana on jo viisi sooloalbumia ja kolme bändilevyä.

Uuden albumin koko tuotanto on Koivun omaa käsialaa ja ehkä juuri siksi levy on niin eheä kokonaisuus. Musiikki on sovitettu pienimuotoisesti lähinnä pianolle ja kitaralle.

Matti Johannes Koivun laulut ovat hyvin suomalaiskansallisia ja luonto on niissä vahvasti läsnä. Laulujen teksteissä ihminen on olennainen osa luontoa iloineen, kaipauksineen ja suruineen. Lauluista välittyy vilpittömyys ja vahva läsnäolo ja ne huokuvat kaikessa läpikuultavuudessaan vahvuutta ja voimaa. Musiikki soljuu kirkkaana kuin metsäpuro.

Tällä albumilla Matti Johannes Koivu ei voi jäädä enää sivuun. Sen verran vahvasta ja puhuttelevasta levystä on kyse.

Mikko Harjunpää

Tähdet: ****

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme