Mainos
Mainos

6.3. Kuntaliitos leikkasi omaishoidon tuen

Omaishoidon tuessa kunnilla on hyvin paljon harkintavaltaa. Tukea voidaan myöntää kunnan itsensä päättämien määrärahojen puitteissa. Tiukkoina aikoina omaishoitoon budjetoidut rahat voivat loppua vaikka kesken vuoden, jolloin kunta saattaa irtisanoa kaikki sopimukset ja tehdä uudet erilaisilla ehdoilla.

Omaishoidon tuen kriteerit ja palkkiot vaihtelevat kuntien välillä. Kuntaliitoksissa nämä erot vaikuttavat suoraan omaishoitajien kukkaroon, kun tuet harmonisoidaan ja usein kriteerit samalla tiukkenevat.

Oulunsalolaisperheen 10-vuotias Jose-poika on yksi niistä ihmisistä, jonka elämään kuntaliitos vaikuttaa.

Jose vietti elämänsä alkuajat sairaalahoidossa mutta siitä lähtien perhe on halunnut pitää hänet kotona ja isä on toiminut Josen omaishoitajana. Josella on muun muassa henkitorviavanne. Hän voi syödä vain nestemäistä ravintoa.

Kun Oulunsalo vuoden alussa liittyi Ouluun, Jose putosi alimpaan tukiluokkaan, koska hän suorittaa oppivelvollisuuttaan. Perheen näkökulmasta Josen tarvitsema hoiva ei ole vähentynyt, mutta uuden Oulun omaishoidon kriteereissä koulussa vietetty aika vähentää tuen tarvetta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme