Mainos
Mainos

6.3. Perheet ja suvut riitasilla - lääkkeeksi sovittelua tuomioiden sijaan

Perheiden ja sukujen sisällä ihmissuhteet kärjistyvät toisinaan tolkuttomiin mittasuhteisiin. Pienestä loukkauksesta käynnistynyt kiista saattaa pahimmillaan paisua vuosikausia kestäväksi vihanpidoksi, jossa erotuomareina häärivät milloin poliisit, milloin tuomioistuimet ja terveydenhuolto. Vakavimmillaan lähiyhteisön umpikujaan ajautuneista ihmissuhteista voi seurata kuolema.

Käräjäoikeuksissa näytöllisesti hankalat, pitkittyneet ja monisyiset sukuriidat koetaan kuormittavina. Työtä on tehtävä paljon, mutta tuomio tuo harvoin helpotusta itse ongelmaan. Riita jatkuu ja samat ihmiset ovat hetken kuluttua jo uudelleen käräjäsalin ovella.

Oikeuslaitoksessa panostetaankin nyt entistä enemmän keskusteluyhteyden synnyttämiseen kiistakumppaneiden välille. Sovinnon etsiminen nähdään monissa riidoissa tuomitsemista selvästi tehokkaampana toimintatapana.

Laki riita-asioiden sovittelusta astui voimaan jo vuonna 2006. Sovittelu lähti käyntiin nihkeästi, mutta nyt sovittelujen määrä on kääntynyt nousuun. Yhä useampi tuomari on saanut sovittelijan lisäkoulutuksen. Viime vuonna sovittelun aloituspäätös tehtiin jo yli neljässäsadassa riita-asiassa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme