Mainos
Mainos

6.5. Korkojen havittelu toi talouskriisin

Yhdysvalloista alkanut talouskriisi on ravistellut maailmaa viime syksystä lähtien. Se on tuottanut konkursseja, massatyöttömyyttä ja itsenäisten valtioiden ajautumista lähes selvitystilaan. Suomessa kriisi on näkynyt selvimmin jatkuvina irtisanomisuutisina.

-Taustalla on kuitenkin vuosia jatkunut maailmantalouden ylikapasiteetti. Teollisuuden pieneneviä voittoja on paikattu sillä, että rahasta on tullut markkinatavara ja finanssi-instrumentit ovat tuottaneet sijoittajille paremmin kuin investoiminen teollisuuteen, arvioi professori Juha Siltala. Hänet tunnetaan psykohistorioitsijana, joka on arvioinut työelämän muutoksia kriittisesti kirjassaan Työelämän huonontumisen lyhyt historia.

Finanssivalta takaisin valtioille

-Jotta romahtanut luottamus saadaan palautettua markkinoille, on valtion ja markkinoiden roolia selkeytettävä. On huolehdittava siitä, että markkinat eivät yritä hoitaa valtioiden tehtäviä, kuten puolueetonta valvontaa, sopimusten takaamista ja suoranaisen huijauksen rankaisemista. Valtioiden täytyy saada finassivaltansa takaisin ja veroparatiisit täytyy sulkea, sanoo Siltala.

Suomessa on tällä hetkellä jo yli 200 000 työtöntä ja määrän arvioidaan nousevan ensi vuonna yli 300 000:een. Siltala ihmettelee irtisanomisintoa. Järkevämpää olisi pitää kiinni henkilöstöstä ja panostaa tuotekehittelyyn.

-Silloin nousukauden alkaessa oltaisiin kilpailukykyisempiä ja vältyttäisiin rekrytointiongelmilta, arvioi Siltala.

Mutta moni suomalainen on jo saanut lähtöpassit töistä tai joutunut lomautetuksi. Samalla vielä työssäolevien epävarmuus omasta kohtalosta on kasvanut.

Olkaa itsenne puolella

-Jos kaikesta yrittämisestä ja joustamisesta huolimatta tulee irtisanotuksi, käy helposti niin, että alkaa syyttää itseään ja tulee tunne, että minussa on jotain perustavanlaatuista vikaa. Pitkälle yksilöityneessä työelämässä ihminen selittää asian niin, että se oli minusta kiinni, vaikka kyse onkin talouden rakenteellista ongelmista, Siltala kuvaa. Hän korostaa, että irtisanomisen jälkeen on tärkeää, ettei ihminen käänny itseään vastaan, vaan on itsensä puolella.

-Silloin ei saa käpertyä itseensä, eikä lyödä lossiksi, vaan yrittää mennä ihmisten ilmoille. Ainahan voi opiskella ja on tilaisuus tehdä sitä mikä kiinnostaa.Yleensä kummallisella tavalla työ tulee sen perässä mikä kiinnostaa ja uusi ala voi avautua siitä.

Tärkeintä on kuitenkin Siltalan mukaan saada talouden rakenteet korjatuiksi terveiksi, jotta markkinamekanismi alkaisi toimia ihmisten siunaukseksi, niinkuin sen on toivottu toimivan.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme