Mainos
Mainos

6.5. Uusikaupunki pyrkii päästöttömäksi

Viisi Suomen kuntaa tavoittelee hiilidioksidipäästöjensä vähentämistä nopeammin ja enemmän kuin viralliset tavoitteet edellyttävät.

Uusikaupunki, Mynämäki, Kuhmoinen, Padasjoki ja Parikkala etsivät nyt kuumeisesti keinoja päästöjensä leikkaamiseen.

Pisimmällä koekunnista on Uusikaupunki, jossa on jo kehitelty pitkä lista päästövähennyskeinoja. Kaupungissa uskotaan, että 80 prosentin päästövähennykset voitaisiin saavuttaa vuoteen 2020 mennessä.

Päästövähennyksiä vaaditaan niin kaupungilta, yrityksiltä kuin kansalaisiltakin. Keinovalikoima ulottuu tuulimyllyistä sähköautoihin, pellettitakoista henkilöjunaliikenteen elvyttämiseen ja energiansäästöstä metsähakkeeseen. Keinoja on helppo löytää, mutta niiden toteutus vaatii tarkkoja suunnitelmia ja tiukkoja aikatauluja.

- Kyllä varmasti missä tahansa kunnassa pystytään suuriinkin päästövähennyksiin, mutta työtä se vaatii ja vähän hikeäkin, arvioi Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Kari Koski.

Taantumasta on ollut se hyöty, että menoja lasketaan aiempaa tarkemmin niin yrityksissä, kodeissa kuin kaupungintalollakin. Useimmat päästövähennystoimet tuottavat ennemmin tai myöhemmin selvää taloudellista hyötyä.

Kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet myös houkuttelevat uusia energia-alan yrittäjiä Uuteenkaupunkiin. Siellä uskotaan, että luvassa on kymmeniä uusia yrityksiä ja satoja työpaikkoja. Kaupungissa jo toimivat yritykset ovat myös ryhtyneet kehittelemään uusia ilmastoystävällisiä tuotteita.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme