Mainos
Mainos

6.5. Yllättävä ja vaiettu autoveropäätös

Toisesta EU-maasta käytetyn auton ostaneet suomalaiset ovat riidelleet valtion kanssa autoverotuksesta jo toistakymmentä vuotta. Auton tuojat kokevat, että veroa on peritty liikaa.

Verotusjärjestelmää on säädetty moneen otteeseen, mutta valituspinot vain kasvavat ja oikeutta käydään EY-tuomioistuinta myöten. Suomen valtion menettelytavat on unionissa katsottu monta kertaa syrjiviksi ja laittomiksi.

Onko EU:n vapaan kilpailun hengen vastaista autoverotusta pidetty yllä tietoisesti - tavoitteena ajan pelaaminen ja rahan kerääminen autontuojilta valtion kassaan?

45 minuuttia kertoo yhden Opelin yllättävän tarinan yli kymmenen vuoden takaa. Kiinnostava juttu on ollut vuosikaudet hautautuneena Uudenmaan lääninoikeuden arkistoihin.

Opelilla Ruotsista Suomeen 90-luvulla ajanut mies joutui elämänsä raskaimpaan myllytykseen riidellessään valtion kanssa verotuspäätöksestä. Hän selviytyi taistelusta voittajana, kun valtio halusi yllättäen sopia asian. Juttua ei koskaan viety ylimpiin oikeusasteisiin.

Kysymme, olisiko Suomen autoverojärjestelmää ollut pakko muuttaa jo aikaisemmin, jos tämän Opelin tapaus olisi aikoinaan päästetty EY-tuomioistuimeen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme