Mainos
Mainos

6.7. 45 min Special: Vesi kallein voitehista

Filippiiniläinen Sorina asuu pääkaupungin Manilan slummissa kuuden lapsensa kanssa. Perhe on juuri selvinnyt kolerasta. Tartunta oli tullut saastuneesta vesijohtovedestä. Sorinalla ei ole varaa ostaa pullotettua mineraalivettä.

Sen jälkeen kun Manilan vesihuolto yksityistettiin vuonna 1997, on vesijohtoveden hinta noussut ja laatu laskenut. Kaupungin 1,7 miljoonan asukkaan vesihuoltoa kontrolloivat monikansalliset yhtiöt.

Kysymys vedestä on yksi globalisaatiokeskustelun pääaiheista. Oikeus puhtaaseen juomaveteen on useiden arvoiden mukaan yksi sosiaalisten konfliktien aiheuttaja tulevaisuudessa.

Vesihuollon yksityistämisen vastustajat vaativat, että juomaveden pitäisi olla julkisen valvonnan piiriin kuuluva yleinen hyödyke, onhan kysymys elämälle välttämättömästä asiasta.

Saksalainen dokumentti tutkii vesi-bisnestä ja yksityistämisen seurauksia asiakkaille. Yhä useammat paikalliset vesilaitokset myyvät toimintansa yksityisille yrityksille, myös Euroopassa. Samaan aikaan pullotetun veden kauppiaille menee aina vain paremmin.

Dokumentin on ohjannut Tilman Achtnich. Tuotanto: Südwest Rundfunk SWR (2004).

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme