Mainos
Mainos

7.10. Taidetta hyljeksitystä tavarasta

Taiteilija Kaarina Kaikkosen työhuone pursuaa vanhoja pikkutakkeja, miesten paitoja ja linttaan astuttuja korkokenkiä.

Kaikki hylätty ja kulunut kun kelpaa taiteilijan teoksiin. Korkokengistä syntyy kukkia, hyönteisiä ja lintuja. Pikkutakit ja paidat elävät uutta elämäänsä Kaikkosen teoksissa kaduilla ja pihoilla. Tunnetuin pikkutakkiteos Suomessa on ollut Helsingin Tuomiokirkon portaat peittänyt värikäs takkien meri.

Jo taideakatemian koulussa alkoivat maalaukset pursua raamien ulkopuolelle. Lopulta Kaikkosen taide lähti kaduille ja toreille satojen pikkutakkien muodossa. Taitelijan töitä on nähty paljon myös ulkomailla.

Intohimoja pikkutakeista

Ihmiset ovat hämmästelleet ja ihastelleet, mutta myös arvostelleet teoksia. Tuomiokirkon takeista valitettiin, kun teoksen materiaalina oli vain miesten pikkutakkeja. Joidenkin feministien mielestä olisi tasa-arvon nimissä takkiteoksessa pitänyt olla puolet naisten bleisereitä. Joku taas vihastui ja väitti Kaikkosen pilkkaavan miehiä, koska takkien päällä tallotaan.

Kun taiteilijan teos puretaan, pannaan pikkutakit taas jätesäkkeihin odottamaan uutta esitystä.

Nyt Kaikkonen saa pysyvän teoksen Helsinkiin, kun Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen edustalle paljastetaan alumiiniin valetut Sillanrakentajat. Siinäkin ovat pikkutakkihahmot pääosassa.

Katso Eija Bastmanin juttu:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme