Mainos
Mainos

7.11. Kohudosentin väitöskirjan salatut lähteet

Venäläisten äitien puolustajana ja Suomen-vastaisen propagandan levittäjänä tunnetun dosentti Johan Bäckmanin akateemisesta urasta ei tiedetä juurikaan komealta kalskahtavia arvonimiä enempää.

Bäckman kertoo mielellään olevansa valtiotieteen tohtori ja kolminkertainen dosentti. Jo 90-luvulla hän esiintyi julkisuudessa Venäjän yhteiskunnallista muutosta tutkivana tohtoriopiskelijana, vaikka maisterintutkintokin oli vielä suorittamatta.

Vuonna 2006 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa hyväksytty väitöstutkimus pureutui itämafiaan. Tutkimus valkopesee itärikollisuutta ja vähättelee sen uhkia. Keskeisimpiä lähteitä ovat anonyymit turvallisuusviranomaiset Suomessa, Venäjällä ja Virossa.

Keitä todella ovat nämä Bäckmanin väitöksen nimettömät viranomaislähteet, siitä ei kenelläkään tunnu olevan mitään käsitystä. Haastattelemalla kerätyn, poikkeuksellisen laajaksi kuvatun aineiston on nähnyt vain Bäckman itse. Bäckmanin mukaan tutkimusaineisto käsittää tuhansia sivuja litteroituja haastatteluja. Hän kieltäytyy kuitenkin tutkimuseettisiin syihin vedoten kertomasta aineiston arkistoinnista ja säilytyksestä. Yli sadan turvallisuusviranomaisen anonyymia esiintymistä Bäckman perustelee herkällä aihepiirillä.

Keskusrikospoliisin ja suojelupoliisin kirjaamojen mukaan Bäckman ei ole pyytänyt lupaa tutkimushaastatteluja varten.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme