Mainos
Mainos

7.11. Kuolonuhreja oppilaan luodeista

Jokelan koulukeskuksessa Tuusulassa tapahtui ampumavälikohtaus puolen päivän aikaan, kun 18-vuotias lukiolaispoika alkoi ammuskella käsiaseella kesken oppitunnin.

Luodit surmasivat kahdeksan ihmistä. Moni haavoittui lasinsirpaleista.

Lopuksi ampuja haavoitti itseään päähän. Hän kuoli myöhemmin illalla.

Keskusrikospoliisi tekee nyt koulussa tutkimuksiaan. Kysymyksiä herättää muun muassa se, miksi osa oppilaista joutui piileskelemään koulurakennuksessa neljä tuntia.

Tapahtunut on suuri yllätys ja järkytys kaikille - Suomen kouluissa tämän kaltaisia väkivallantekoja on sattunut vain harvoin, noin kerran vuosikymmenessä. Tämän tapauksen syitä voi tässä vaiheessa vain arvailla.

Mahdotonta on myös sanoa, miten tapahtunut olisi voitu estää.

Jokelan koulukeskuksessa on yhteensä noin 500 oppilasta. Tragedia koskettaa siis lähes kaikkia seudun perheitä. Se herättää pelkoja, joita ei pysty järjellä käsittelemään.

Ensireaktiot ovat epäuskoisen järkyttyneitä - niin täpärästi pelastuneen opettajan kuin ampujan tunteneen oppilaankin. Välitöntä kriisiapua annetaan Jokelan kirkossa.

Tapahtumat herättävät varmasti kysymyksiä myös muissa perheissä. 45 minuuttia -ohjelman studiovieras psykologi Salli Saari kehottaa kaikkia vanhempia ja opettajia kertomaan lapsille ja nuorille tästäkin asiasta totuudenmukaisesti. OAJ:n koulutusasiain päällikkö Matti Lahtinen haluaa painottaa, että suomalainen koulu on kuitenkin - kaikesta huolimatta - turvallinen paikka.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme