Mainos
Mainos

7.5. Malawilaiskaksoset pelinappuloina

45 minuuttia -ohjelma kertoi puolitoista vuotta sitten surullisen tarinan malawilaisista kaksosista. Amanda ja Emili tuotiin Suomeen, mutta pian he joutuivat keskelle aikuisten riitoja ja lakiviidakon sotkuja.

Katja Ilmoniemi olisi halunnut adoptoida lapset, mutta Suomella ja Malawilla ei ole adoptiosopimusta. Suomeen lapset tulivat enonsa Edson Grahamin ja hänen ex-vaimonsa kanssa. Malawilaiseen tapaan eno oli merkitty isäksi, koska biologinen isä oli kuollut.

Suomen viranomaiset puolestaan sanovat, että lakia on noudatettava, eikä lapsia saa salakuljettaa kuin kilpikonnia.

Viranomaiset ottivat lapset vuonna 2006 kiireellisesti huostaan. Katja Ilmoniemi oli hoitanut lapsia jo vajaan vuoden ja anoi heille turvapaikkaa. Pelkona oli lasten kaappaus takaisin Malawiin. Monimutkaiselle tarinalle ei näy loppua, vaan lapset ovat jo ainakin kolmannessa sijoituspaikassa.

Viranomaiset eivät anna Katja Ilmoniemelle edes valvottua tapaamislupaa. Syytä ja perusteluja hän ei ole saanut, eikä niitä salassapitovelvollisuuden vuoksi kerrota muillekaan. Lain mukaan tapaamisoikeuden poisottamisesta on annettava valituskelpoinen kirjallinen päätös.

Lasten biologinen isä on kuollut. Biologinen äiti vastaa keskusrikospoliisin kyselyyn ja vaatii lapsia takaisin Malawiin. Siihen viranomaiset tuskin suostuvat, koska lapset ovat jo sopeutuneet Suomen oloihin. Malawi on yksi maailman köyhimistä maista ja siellä on miljoona orpoa, heistä 700 000 aidsin jäljiltä.

Kaksosten tapaus on yksi esimerkki lastensuojelun hankalasta arjesta. Rahaa ei ole riittävästi ja myös pätevien sosiaalityöntekijöiden puute aiheuttaa vakavia ongelmia.

-Teit niin tai näin, teet aina väärin päin, sanoo hallitusneuvos Tia-Liisa Heiliö sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Kaksoset ovat yhä kiistakapuloita virkakoneiston rattaissa, eikä päätöstä heidän lopullisesta kohtalostaan ole tiedossa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme