Mainos
Mainos

7.9. Aki Kaurismäellä aina värikartta taskussa

Elokuvaohjaaja ja taiteen akateemikko Aki Kaurismäki ei salli improvisointia elokuvissaan juuri lainkaan. Hän myöntää olevansa huono kuuntelija. Kaurismäki ohjaa elokuviaan kuva kerrallaan, ilman kuvakäsikirjoitusta. Hän kantaa aina värikarttaa taskussaan, jotta voisi leikkiä kontrasteilla. Luottonäyttelijöikseen hän on valinnut henkilöt, joista kamera pitää.

Ranskankielisessä ja ranskalaiseen satamakaupunkiin sijoittuvassa Le Havressa tavataan Boheemielämää-elokuvasta tuttu entinen kirjailija ja nykyinen kengänkiillottaja Marcel. Hän ottaa tehtäväkseen pelastaa laittomasti maahan tullut afrikkalainen poika.

Tarinassa kaikille käy hyvin. Kaurismäki väittää, ettei hänen näkemyksensä ihmisistä ole pehmentynyt. Ihmisistä hän on pitänyt aina, vaikka ihmiskunta kokonaisuutena ei olekaan järjissään. Le Havre tulee elokuvateattereihin perjantaina 9. syyskuuta.

Jokaisessa elokuvassa koira

Tupakanpoltto ei ole Kaurismäen elokuvissa itsetarkoitus, vaan savuke toimii usein dialogin korvikkeena ja näyttää kuvassa hyvältä. Jokaisessa Kaurismäen elokuvassa on myös koira. Vaimonsa pyynnöstä hän kirjoittaa roolit omille koirilleen.

Kaurismäen mielestä kulttuuri Suomessa voi hyvin. Ainoastaan arkkitehtuuri on hieman henkitoreissaan. Miljöistä on tullut oudonnäköisiä. Elokuvaohjaaja on ilahtunut siitä, että Musiikkitalo soi kauniisti. Hän aikoo mennä kuuntelemaan Tshaikovskia tai Sostakovitshia isosti heti kun siihen tarjoutuu tilaisuus.

Taiteen akateemikon arvonimi tarkoitti Kaurismäen mukaan käytännössä sitä, että hän sai kupin kahvia ja santsikupin ilmaiseksi. Maaseudulla arvonimi on sentään herättänyt hieman kunnioitusta.

Aki Kaurismäki toteaa olevansa liian vanha oppiakseen enää uutta ammattia. Hän on hidastanut tahtia mutta aikoo tehdä vielä muutaman elokuvan niin kauan kuin on mahdollista kuvata filmille.

Katso Minna Karilan juttu:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme