Mainos
Mainos

7.9. Talvivaaran petetyt lupaukset

Kainuussa Talvivaaran kaivosyhtiötä syytetään ympäristölupaustensa pettämisestä. Ympäristöystävällisenä markkinoitu kaivos on ehtinyt kerätä muutaman vuoden toiminta-aikanaan valituksia pölystä, hajusta ja metelistä.

Nyt viranomaiset ovat neuvoneet välttämään lähijärvien vesien käyttöä esimerkiksi saunassa. Syynä on Talvivaaran vesistöihin johtama jätevesi.

Viime syksynä järvistä mitattiin poikkeuksellisen suuret määrät sulfaatteja, rautaa ja mangaania.

Yksi vihaisista asukkaista on Sinikka Peronius, jonka perheellä on loma-asunto Kivijärven rannalla. Peronius huomasi järviveden muutokset kesällä 2010. Nyt perhe ei uskalla käyttää järvivettä lainkaan. Edes soutelemassa ei tee mieli käydä.

- Meillä on täällä kuivan maan mökki järven rannalla.

Talvivaaraa valvovan ELY-keskuksen mukaan jäteveden laatua on jo saatu paremmaksi, mutta se ei vielä riitä. Talvivaarassa uskotaan, että mitään peruuttamatonta vahinkoa ei ole syntynyt.

- Meillä tehdään parhaillaan suunnitelmia siitä, miten vettä tullaan kierrättämään, kemikaaleja vähentämään ja puhdistamaan vesiä, vakuuttaa kestävän kehityksen johtaja Eeva Ruokonen.

Nyt asia on myös poliisin pöydällä. ELY-keskus pyysi kesällä poliisia tutkimaan, onko Talvivaara rikkonut jätevesiasiassa lakia. Yhtiö kiistää rikosepäilyt.

Katso Salla Vuorikosken juttu:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme