Mainos
Mainos

8.12. Miksi talot eivät kestä?

Palkkatilankatu 9:ssä Helsingissä on tehty julkisivuremonttia lähes vuoden ajan.

Kaksikymmentä vuotta vanhan talon seinäelementit on tehty betonista, joka ei kestä pakkasta. Elementtien ulompi kerros ja talon kaikki parvekkeet on jouduttu purkamaan ja ne pitää rakentaa uudestaan.

Mistä johtuu, että tällaista pääsee tapahtumaan? Entä miltä tuntuu asukkaista, jotka joutuvat elämään kaaoksen keskellä?

Studiossa Tampereen teknillisen yliopiston talonrakennustekniikan professori Matti Pentti ja Liisa Riekki keskustelevat elementtirakentamisen ongelmista ja vahinkojen ennaltaehkäisystä.

Virolainen vuokratyövoima lisääntyy

Suomalaisyritykset ovat palkanneet entistä enemmän virolaisia vuokratyöntekijöitä sen jälkeen, kun Viro liittyi EU:hun toukokuun alussa.

Suomessa työskentelevien vuokratyöntekijöiden kohdalla pitäisi noudattaa suomalaisia työehtosopimuksia. Ammattiliitot kuitenkin epäilevät, että työehtorikkomukset lisääntyvät ja valvonta vaikeutuu.

Vuokratyövoimaa välittävät yritykset puolestaan arvelevat pimeän työnvälityksen vähentyneen.

Tom Hanks viisi kertaa virtuaalisesti

Tietokoneanimaatio on kehittynyt niin, että näyttelijä voi samassa elokuvassa näytellä useampaa roolia, joiden hahmoja on digitaalisesti muokattu. Näin tapahtuu jouluaiheisessa animaatiossa Napapiirin pikajuna.

Tom Hanks näytteli datapuvussa peräti viittä eri henkilöhahmoa.

Suomalainen animaatio-ohjaaja ei moiti Hanksia, mutta pitää parempana sitä, että käytetään eri näyttelijöitä, joista jokainen on oma persoonansa.

Mies, joka keksi junabongauksen

Britit ovat junahullua kansaa. Maa, jossa rautatiet keksittiin, jaksaa yhä innostua vanhoista höyryvetureista.

Tapasimme 83-vuotiaan Ian Allanin, yhden saarivaltakunnan vannoutuneimmista junamiehistä. Allan kustantaa rautatieaiheisia kirjoja ja lehtiä, mutta ennen kaikkea pyörittää ikiomaa rautatietään.

Vaikka pienoisjunan kyytiin mahtuu kerralla vain kymmenen ihmistä, matkustajia oli viime vuonna 35 tuhatta.

Iskelmätähti tähyää oopperalavalle

Laulaja Tomi Metsäkedon erikoisalaa ovat italialaiset iskelmät. Hän on laulanut myös musikaaleissa.

Kolmikymppisen Metsäkedon todellisena tavoitteena ovat kuitenkin oopperalavat.

Hän tietää, että tie on pitkä ja vaatii paljon työtä. Perusopinnot ovat käynnissä Sibelius-Akatemiassa. Lisäksi Metsäketo käy laulutunneilla Roomassa asti. Opettajana toimii 84-vuotias Tina Scapini, joka on opettanut monia muitakin suomalaisia laulajia.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme