Mainos
Mainos

8.2. Fyysisen näyttelemisen mestari

Juha Muje tiesi jo viisivuotiaana haluavansa näyttelijäksi, kun tyynykin muuttui hänen käsissään vaivattomasti haitariksi. Teatterikouluun hän pääsi 17-vuotiaana.

Muje antaa suuren kunnian opinahjolleen ja opettajalleen Kalle Holmbergille, jotka opettivat hänelle näyttelemisen fyysisen luonteen.

Vuonna 1972 hän näytteli Eeroa Holmbergin ohjaamassa Turun kaupunginteatterin Seitsemässä veljeksessä. Produktiosta tuli suomalaisen teatterin suuri tapaus, johon lippuja jonotettiin parijonossa päivätolkulla.

Muje korostaa harjoittelun merkitystä. Kun harjoittelee hyvin ja viilaa kaikki yksityiskohdat kuntoon, niin perusta ei petä koskaan ja näyttämölle on turvallista mennä. Pirkko Saisio kirjoitti Homo!-näytelmänsä Veijo Teräksen roolin räätälöidysti juuri Mujeelle. Tästä kunniansosoituksesta hän kertoo olevansa liikuttunut.

Muje on myös kysytty elokuvanäyttelijä. Vuonna 2003 hän näytteli Raid-elokuvassa alkoholismin kanssa kamppailevaa pornokauppias Sundmania. Roolista tuli sivuosa-Jussi. Muje on mukana myös Taru Mäkelän ohjaamassa Varastossa ja uudessa Risto Räppääjässä. Jälkimmäisessä hän on Elvi-tädin nuoruuden rakastettu Uolevi Horsmaniemi. Luvassa on herkullista fyysistä komediaa.

Kansallisteatterista Muje suunnittelee jäävänsä eläkkeelle ensi vuonna, jos suinkin osaa irrottautua rakkaasta työyhteisöstään. Hän luovuttaisi virkansa mielellään jollekulle nuorelle näyttelijälle ja vetäytyisi sivistämään itseään lukemalla.

Katso Minna Karilan juttu (45 minuuttia 8.2.2012)

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme