Mainos
Mainos

8.2. Kuohuttava kuntauudistus

Kuntauudistusta pohtinut työryhmä esittää kuntien määrän radikaalia vähentämistä. Esityksen mukaan Manner-Suomessa kuntia tarvitaan 66-70, kun niitä on nyt 320.

Uudet kunnat pohjautuisivat asiointi- ja työssäkäyntialueisiin, ja kuntia voitaisiin tarvittaessa yhdistää pakolla.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulle olisi työryhmän mielestä luotava yli miljoonan asukkaan suurkunta. Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Sipoo yhdistettäisiin.

Uudistuksen taustalla on huoli siitä, että kaikkien kuntien rahat eivät riitä tulevaisuudessa palveluiden järjestämiseen väestön ikääntyessä. Työryhmän mukaan vuonna 2020 vähintään kolmannes kunnista on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa.

Pakkoliitosten vastustajat pelkäävät palvelujen katoavan syrjäseuduilta. Lisäksi he muistuttavat, että pakkoliitokset itsessään eivät tuo mihinkään yhtään lisää rahaa.

45 minuuttia -ohjelmassa puntaroidaan kuntauudistussuunnitelmaa suorassa studiokeskustelussa. Mukana ovat kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori ja oppositiopuolue keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi.

Katso Marja Juonalan juttu (45 minuuttia 8.2.2012)

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme