Mainos
Mainos

8.9. Pahuuden olemusta etsimässä

Pohjoismaiden suosituimpiin ja luetuimpiin rikoskirjailijoihin kuuluva Matti Yrjänä Joensuu tupruttelee piippuaan rauhassa Hämeessä Vanaveden rannalla.

Isoisän rakentamalla mökillä ovat Harjunpää-kirjat saaneet alkunsa ja täällä ne on myös kirjoitettu valmiiksi.

- Kirjoittaminen vaatii sellaista eläytymistä, että täällä voi rauhassa kävellä ja puhua itsekseen niitä replikkejä eikä ole pelkoa, että joku tulee kattomaan että mikäs hullu tossa menee, kirjailija naurahtaa.

Joensuu tekee näyttävän paluun seitsemän vuoden tauon jälkeen. Torstaina ilmestyy hänen yhdestoista kirjansa Harjunpää ja Rautahuone Se sukeltaa seksibisneksen hämärään ja väkivaltaiseenkin maailmaan.

Gigolon salaisuus

Romaanissa rikosylikonstaapeli Timo Harjunpää tutkii naisen kuolemaa, johon näyttää liittyvän sadomasokistista seksiä.

Kirjan keskeinen henkilö on kolmikymppinen Orvo, hieroja, jonka toinen salattu rooli on varakkaiden naisten tyydyttäminen gigolona. Äitinsä ja isoisänsä luona asuva Orvo on kotona alistettu surkimus. Orvon syntyperäänkin liittyy vaiettu salaisuus.

- Aihe oli otollinen, niin paljon seksibisnes on ollut esillä viime vuosina. Sitten tietysti nämä insestitapaukset ja hyväksikäytöt. Hirveydet, joita on paljastunut ympäri maailmaa, sanoo Joensuu.

Asiat pysyvät alitajunnassa

Matti Yrjänä Joensuun ehti tehdä poliiisin työtä yli kolmekymmentä vuotta ja kirjoittaa samalla Harjunpää-sarjaa. Joensuu toimi pitkään rikospoliisin väkivaltaryhmässä ja viimeksi palonsyyntutkijana, josta jäi eläkkeelle neljä vuotta sitten.

Poliisiaikanaan Joensuu joutui kokemaan kuoleman kaikessa raadollisuudessaan, kun esimerkiksi keräsi junan alle jääneen uhrin palasia radanvarresta.

- Eihän ne asiat minään kauhuina mielessä ole, mutta silloin kun kirjoittaa, ne kykenee palauttamaan mieleen. Alitajunnassahan ne kaikki ovat. Tietyllä tapaa se aiheen juuri on todellisuudessa, mitä aineistoa on kerännyt ja nähnyt tuolla väkivaltarikoksia tutkiessa. Toinen jalka on romaanissa ja kirjailijan roolissa, että ne asiat sekoittuu, pohtii Joensuu kirjoittamistaan.

Rikollisen mieli vaurioituu lapsuudessa

Joensuun romaaneista on tehty tv-sarjoja, kuunnelmia ja elokuvia. Lokakuun lopulla saa ensi-iltansa Olli Saarelan ohjaama elokuva Harjunpää ja pahan pappi, joka perustuu kirjailijan vuonna 2003 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin.

Peter Fanzén esittää Harjunpäätä, joka tutkii outoja metrosurmia. Myöhemmin selviää, että kyseessä on fanaatikkomies, jonka itse kehittelemä uskonto vaatii ihmisuhreja.

- Kyllä poliisityössä huomasi, että monella rikollisella oli taustalla joko lapsuudessa saatu luonnehäiriö tai mielenterveysongelmia.

- Sanotaan, että ihmisellä on vapaa valinta ja jokainen on oman onnensa seppä. Mutta kyllä se mitä ihmiselle jää itsensä rakentamiseen, niin kyllä sen on muut takoneet valmiiksi, useimmiten vanhemmat, sanoo Joensuu.

Kirjailija aikoo jatkaa ihmismielen ja rikoksen syväluotausta tulevaisuudessakin.

- Tosiasiassa ajatukset ovat jo suuntautuneet siihen seuraavaan kirjaan, eli se ajatteluvaihe on käynnissä täyttäpäätä, Joensuu sanoo miettiliäänä ja tähyää kauas järvenselälle.

Katso Pekka Niemiahon juttu

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme