Mainos
Mainos

9.1. Bhutton testamentti suomalaishaastattelussa

Pakistanin murhattu oppositiojohtaja Benazir Bhutto antoi ennen kuolemaansa harvinaisen haastattelun suomalaiselle ihmisoikeusaktivistille Oslossa.

Bhutto arveli joutuvansa murhayrityksen kohteeksi palatessaan Pakistaniin, koska hänen viimeaikaiset puheensa naisten oikeuksista muslimimaissa olivat suututtaneet paitsi hallituksen myös ääri-islamistit.

Videolle tekemässään testamentissa hän kehottaa musliminaisia jatkamaan taistelua demokratian ja naisten oikeuksien puolesta ja ottamaan rohkeasti valtaa muslimimaissa. Bhutto suree sitä, että monet islamilaiset yhteiskunnat ovat ottaneet Koraanin aseekseen alistaessaan naisia ja estäessään demokratiakehitystä.

Benazir Bhutton mielestä on pöyristyttävää, että monissa muslimimaissa naisilta evätään koulutus, oikeus avioeroon, perintöön ja työhön. Jopa perheväkivalta luetaan miehen luvalliseksi oikeudeksi hallita perhettään. Hän uskoo, että naisten nousu muslimimaiden yhteiskunnallisiksi vaikuttajiksi toisi maiden kehitykseen lisää vakautta, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja ongelmanratkaisukykyä - aggressiivisen valtapolitiikan sijaan.

Hän kehottaa 600-miljoonaista musliminaisten joukkoa vastustamaan kehitystä, joka polkee naisten oikeuksia.

Benazir Bhutto murhattiin, mutta hänen ajatuksena jäivät elämään. Bhutton testamentti ja hänen suomalaisen ystävänsä haastattelu 45 minuuttia -ohjelmassa 9. tammikuuta 2008.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme