Mainos
Mainos

9.1. Särmän arviot

Petra: Kaksi pintaa

Petra aloitti muusikonuransa13-vuotiaana tyttöbändi Tik Takin laulajana. Tik Tak teki menestyksekkään bändiuran, kun tytöt olivat vielä melkein lapsia. Nyt 27-vuotias Petra, kokenut artisti ja laulaja, julkaisee toisen sooloalbuminsa Kaksi pintaa.

Uusi albumi kuulostaa vahvasti bändilevyltä. Musiikillisesti levy on kitaravetoista, energistä ja melodista poppia. Suurin osa kappaleista on sovitettu tiukasti live-bändin kuuloiseksi kitaralle, bassolle ja rummuille. Petra tulkitsee laulut varmasti ja vahvalla kokemuksella.

Petra on mukana tekstinkirjoittajana jokaisessa laulussa. Laulujen tarinat ovat mielenkiintoisia, välillä jopa hämmentäviä. Perinteisten parisuhdelaulujen sijaan levyllä käsitellään avoimesti ja monista eri näkökulmista nuoren naisen kasvutarinaa kohti aikuisuutta.

Kaksi Pintaa -levyn vahvuudet ovat tarttuvat melodiat ja nuoren naisen elämästä kertovat erittäin todentuntuiset tekstit.

Mikko Harjunpää

Tähdet: ***

Peli: Miasmata

Selviytymispelit ovat usein melko samanlaisia. Alakynnessä oleva sankari joutuu pärjäämään esimerkiksi zombeja vastaan niukoin varustein. Minnesotalaisveljesten tekemä Miasmata vie kuitenkin selviytymistaistelun aivan uudelle tasolle.

Miasmatan päähenkilö on tutkija, joka sairastaa tappavaa ruttoa. Tauti heikentää sankariamme jatkuvasti. Hän pystyy lievittämään taudin oireita lääkkeillä, joita hän valmistaa luonnosta keräämistään kasveista.

Tutkijaa vainoavat myös saaren vihamieliset eläimet. Uhkat tuntuvat uskottavilta.

Miasmatassa on paljon hienoja oivalluksia. Niiden hyödyntäminen vain tuntuu jääneen puolitiehen. Siihen on varmaan syynä pelin tekijäryhmän pienuus. Pelin pyörittäminen vaatii myös turhan tehokasta konetta.

Mutta jos aihe kiinnostaa, kymmenen euroa maksava Miasmata on hintansa väärti.

Tero Lehtiniemi

Tähdet: ***

Beasts of the Southern Wild

Louisianan rämemailla, hurrikaanien ja tulvien riepottelemana elää joukko ihmisiä alkeellisissa oloissa. Heille ei ihonvärillä, rahalla tai käytösnormeilla ole vähääkään väliä. Tärkeintä on vain yrittää pysytellä hengissä. Tarinan kertoja on 6-vuotias tulisieluinen tyttö nimeltä Hushpuppy, jonka maailmassa muistot, fantasia ja todellisuus elävät sulassa sovussa.

Niukalla budjetilla ja amatöörinäyttelijöiden voimin toteutettu Beasts of the Southern Wild lyö ällikällä. Pieni Quvenzhané Wallis tekee kerrassaan taiturimaisen roolisuorituksen.

Benh Zeitlinin ohjaama elokuva epätavallisesta perheestä isoine ongelmineen on lumoava. Se ei piittaa kerronnan laeista, ei saarnaa eikä moralisoi, ei romantisoi köyhyyttä tai kerro katsojalle, mitä tämän pitäisi näkemästään ajatella. Tarinan todellisuus on rankka muttei hetkeäkään laskelmoidun sentimentaalinen. Ehkä juuri siksi elokuva on niin koskettava ja täydellinen.

Minna Karila

Tähdet: *****

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme