Mainos
Mainos

9.1. Yhdysvaltain esivaalihurmos

Jännitys tiivistyy Yhdysvaltain esivaaleissa. Hillary Clinton voitti Barack Obaman demokraatien esivaalissa New Hampshiressa. Voitto oli valtava helpotus Clintonille.

Asetelma on erityisen kiinnostava juuri demokraattien kesken: puolueen ehdokkuudesta vakavimmin kilpailevat senaattorit Hillary Clinton ja Barack Obama poikkeavat molemmat totutusta ja perinteisestä - toinen on nainen ja toinen afroamerikkalaisen vähemmistön edustaja.

Kahdet esivaalit on jo pidetty, Iowan ja New Hampshiren osavaltioissa, ja Clintonin ja Obaman puntit ovat tasan.

Esivaaleja käyvät luonnollisesti myös republikaanit, joilla pääehdokkaita on kolme: Vietnamin sodan veteraani John McCain sekä entiset kuvernöörit Mitt Romney ja Mike Huckabee.

Varsinainen ratkaisun päivä on helmikuun viides, niin kutsuttu supertiistai, jolloin esivaalit pidetään samanaikaisesti 22 osavaltiossa.

Toimittaja Päivi Sinisalo seurasi esivaalihurmosta New Hampshiressa, jossa vaali-into oli suuri. Ennätysmäärä äänestäjiä vaelsi esivaaliuurnille, jonot olivat pitkiä, ja paikoin äänestysliput olivat loppua kesken.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme