Mainos
Mainos

9.11. Järjenkäytön saarnamies

Suomalaiset aiotaan herättää elämänsä ja kaupunkinsa suunnittelijoiksi, vaikka he eivät sitä vielä itse tiedä.

Helsingistä tulee ensi vuodeksi maailman muotoilupääkaupunki - World Design Capital. Muotoilupääkaupunkivuoden alkuun on enää muutama viikko eikä tavallinen kansa edes tiedä mistä on kysymys. Kysymys on heistä itsestään.

Asetelma on vieläkin vakavampi. Harva päättäjäkään itse asiassa tietää, mitä kaikkea uuden ajattelun design tarkoittaa. Designista tulee ensimmäisenä mieleen Alvar Aallon vaasi tai jotakin muuta hienoa ja elitististä, arjessa turhaa, tuhlailevaa ja vähän diivailevaakin.

WDC-teemavuoden johtaja, uuden ajattelun lähetyssaarnaaja Pekka Timonen sanoo, että design on paljon enemmän. Se on järjenkäyttöä, parhaiden ratkaisujen etsimistä ja niiden kehittämistä. Kahvin juomiseen piti kehittää kuppi - silloin design oli esinemuotoilua. Kahvin saaminen viljelmältä kuppiin vaatii laajempaa suunnittelua, designia sekin.

Ihmiset, kertokaa mitä tahdotte

Timosen ensimmäinen haaste olisi löytää suomenkielinen termi kuvaamaan uutta designia. Tosin tärkeämpää on herättää hiljaiset murjottajat designaamaan. Ihmisten pitäisi tajuta, että heidän olisi oman etunsa nimissä parasta sanoa, mitä haluavat. Ammattilaisten olisi syytä kuunnella herkällä korvalla, mitä tavaroiden ja palvelujen käyttäjä haluaa ja suunnitella heille juuri sellaista.

Timonen katsoo maailmanparantamista alhaalta ylös. Hän uskoo, että tavallinen tallaaja on tarpeidensa asiantuntija. Tähän asti kaupunginjohtajat ovat halunneet suunnitella suljetuissa toimistoissaan palveluja - kansalaisten osana on ollut opetella käyttämään niitä.

Lähteekö maailmanlaajuinen suunnitelun vallankumous seuraavasta World Design Capitalista, Helsingistä ensi vuonna? Katso lähikuva Pekka Timosesta 45 minuuttia -ohjelmassa keskiviikkona 9. marraskuuta.

Katso Merja Sundströmin juttu:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme